ASK

Θέλεις να μάθεις πράγματα σχετικά με τον εξοπλισμό του φοιτητικού σπιτιού; Είσαι γονιός και δεν ξέρεις ποιο laptop να επιλέξεις για το παιδί σου, τώρα που πάει σχολείο; Θέλεις να γνωρίζεις πότε και αν πρέπει να αγοράσεις smartphone σε ένα παιδί δημοτικού; Είσαι φοιτητής και σκέφτεσαι να αρχίσεις να μαγειρεύεις αλλά δεν ξέρεις τι χρειάζεσαι στην κουζίνα σου; Βρες όλες τις απαντήσεις που ζητάς στο ...ask!

ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξοικονόμηση
ενέργειας

Εξοπλισμός
κουζίνας

Φοιτητικό
γραφείο

Μικροσυσκευές και
υγιεινό μαγείρεμα

Πλυντήριο
ρούχων

Φοιτητής &
Ψυχαγωγία

Καθάρισμα
φοιτητικού σπιτιού

Παιδί & Ασφαλές Internet

Παιδί & Laptop

Παιδί & PC

Παιδί & Smartphone

Παιδί & Videogames

Παιδί & Ασφάλεια σπιτιού

Οδηγός αγοράς υπολογιστή

ΔΙΑΛΕΞΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Εξοικονόμηση ενέργειας

Είτε για να διατηρείς σε λογικά επίπεδα το budget της φοιτητικής ζωής, είτε για να σου μένουν κάποια χρήματα για τις βόλτες σου, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των μηνιαίων εξόδων σου. Όπως θα δεις, δε χρειάζεται να κάνεις σημαντικές θυσίες και να αλλάξεις τις συνήθειές σου σε μεγάλο βαθμό για να την πετύχεις. Χρειάζεται απλά σοφή επιλογή των συσκευών και προσοχή σε κάποια απλά πράγματα.
Σίγουρα ναι. Σαν φοιτητής θα έχεις λίγο χρόνο για να ασχοληθείς με το φαγητό σου. Ανάμεσα στα γεύματα της φοιτητικής λέσχης και του πρόχειρου φαγητού από έξω, θα χρειαστεί να ζεστάνεις κάποιο γεύμα στα γρήγορα. Είναι πολύ προτιμότερο να βάλεις κάτι στα μικροκύματα για ένα – δύο λεπτά, παρά στον φούρνο για μισή ώρα, ίσως και παραπάνω. Κάνεις οικονομία και στο ρεύμα και στο χρόνο σου.
Χρησιμοποίησε ένα βραστήρα όταν θες να ζεστάνεις γρήγορα νερό. Αντί να ανάβεις τον θερμοσίφωνα κάθε φορά που θες λίγο ζεστό νερό, εκμεταλλεύσου την ταχύτητα ενός βραστήρα. Θα ζεστάνει περίπου ένα λίτρο νερού σε κάτω από 3 λεπτά. Κάνεις πολύ μεγαλύτερη οικονομία, ακόμα και από το να ανάψεις το μάτι της κουζίνας. Διάλεξε κάτι με αρκετή χωρητικότητα νερού.
Εξαρτάται. Εάν μιλάμε για μια συσκευή που θα δουλεύει συνέχεια, όπως το ψυγείο ή το κλιματιστικό, τότε να διαλέξεις την καλύτερη ενεργειακή κλάση. Σκέψου ότι το ψυγείο και το κλιματιστικό θα δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, χειμώνα, καλοκαίρι. Ειδικά το ψυγείο δεν θα σταματήσει ποτέ. Καλό είναι να διαλέξεις ενεργειακή κλάση Α+++. Για την κουζίνα και το πλυντήριο θα μπορούσες να κατέβεις κατηγορία και να πας σε Α+ αφού δεν θα δουλεύουν τόσες πολλές ώρες. Εκτός αν είσαι ο τύπος που μαγειρεύει συχνά.
Οι λάμπες πυρακτώσεως καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα σε σχέση με την απόδοσή τους και κρατάνε πάρα πολύ λίγο σε σχέση με άλλες λάμπες. Όταν λέμε λάμπες οικονομίας τώρα πια μιλάμε για LED. Όχι για φθορίου ή οτιδήποτε άλλο. Καλό θα είναι να αλλάξεις σταδιακά τις παλιές λάμπες με LED. Το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο, αλλά η κατανάλωση ενέργειας είναι αμελητέα. Συγκριτικά με τις πυρακτώσεως, έχουν απίστευτο χρόνο ζωής και δεν παράγουν και θερμότητα. Μερικές μάλιστα μπορείς να τις κάνεις να φωτίζουν ό,τι χρώμα θες και να τις ελέγχεις από το κινητό σου…
Εάν το σπίτι είναι καλά μονωμένο δε θα χρειαστείς απαραίτητα κλιματιστικό με μεγάλη απόδοση στη ζέστη. Από την άλλη όμως δεν θα μπορείς να ελέγχεις τις ώρες που έχεις θέρμανση στο σπίτι. Σαν φοιτητής θα έχεις ωράρια διαφορετικά από την υπόλοιπη πολυκατοικία. Μπορείς να πάρεις ένα – δυο σώματα θέρμανσης και να τα βάζεις στο δωμάτιο που θα διαβάζεις. Αυτά βέβαια καταναλώνουν αρκετό ρεύμα. Θα ήταν προτιμότερο να βάλεις ένα panel υπερθύρων στην κρεβατοκάμαρα ή στο γραφείο σου. Δεν θα καταλάβεις τη διαφορά στο λογαριασμό του ρεύματος και θα ζεσταίνεις γρήγορα τον χώρο σου οποιαδήποτε ώρα θελήσεις.
Μια εύκολη λύση είναι να βάλεις ένα καλύτερο τροφοδοτικό που να αντέχει τα Watt που του ζητάς, να κάνει πιο αποδοτική διαχείριση της ενέργειας και να μη φοβάται τη ζέστη. Δες κάποια λύση της Coolermaster που είναι πάντα «εγγύηση».
Για το θόρυβο, μπορείς να ελέγξεις αν αερίζεται καλά το κουτί σου. Εάν έχει δηλαδή ανεμιστηράκια μπρος και πίσω, αλλά και στο πλάι για τον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών. Γενικά στο gaming οι υπολογιστές ανεβάζουν θερμοκρασία οπότε θες πάρα πολύ καλό εξαερισμό. Και πάλι η Coolermaster έχει μια δυνατή λύση.
Αν δουλεύει σε σωστές συνθήκες το PC σου θα κάνει και καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις σκληρό δίσκο, η απλά να προσθέσεις έναν SSD. Είναι δεκάδες φορές γρηγορότεροι από τους συμβατικούς και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Κράτα τα βασικά σου προγράμματα στον SSD και οτιδήποτε άλλο άστο στους κλασσικούς, μηχανικούς δίσκους.
Εάν τα έχεις αγοράσει πρόσφατα, δεν έχει μεγάλη σημασία. Από την άλλη, αν πήρες εξοπλισμό από το σπίτι, ελπίζουμε μεταξύ των συσκευών αυτών να μην έχεις καμιά τηλεόραση Plasma ή ακόμα χειρότερα καμιά CRT (οι παλιές ογκώδεις τηλεοράσεις). Αν έχεις κάτι τόσο παλιό τότε να το αλλάξεις οπωσδήποτε. Εκτός του ότι έχεις χαμηλές αναλύσεις και μέτρια απόδοση χρωμάτων, οι παλιές τηλεοράσεις καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Ασύμφορα πολύ. Αν λοιπόν έχεις τηλεόραση ηλικίας έως 4-5 ετών περίπου, είσαι εντάξει. Αν όχι, οτιδήποτε και να διαλέξεις σε νέας τεχνολογίας LED θα σε καλύψει. Για τον ήχο ίσως δεν πρέπει να ανησυχείς. Εκτός αν έχεις στο νου σου κάποιο ηχοσύστημα για να κάνεις party στο σπίτι σου, είσαι καλά.
Όλες οι LED τηλεοράσεις έχουν χαμηλή κατανάλωση. Εάν θες να μειώσεις και άλλο την κατανάλωση, διάλεξε μία που θα σου επιτρέπει να κλείνεις την οθόνη και ο ήχος να συνεχίζει να ακούγεται. Αν ακούς κάποιο μουσικό κανάλι, μπορείς να τη συνδέσεις με το HiFi σου. Θα έχεις δυνατότερο μπάσο από το woofer σου και δε θα χρειάζεται να δυναμώσεις τόσο πολύ τον ήχο, ο οποίος διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Επίσης, προτίμησε μια τηλεόραση χωρίς να κάνεις την υπερβολή στις ίντσες, καθώς μια τηλεόραση στις 40 ίντσες έχει μικρότερη κατανάλωση από ότι μία 55 ιντσών.
Σίγουρα είναι καλή λύση η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περάσει καιρός για να δεις τη διαφορά στο λογαριασμό, αλλά υπάρχει. Όμως όταν λέμε power saving δεν εννοούμε μόνο την τηλεόραση. Αντίστοιχες λειτουργείες έχει και το κλιματιστικό. Το economy mode για παράδειγμα μειώνει κατακόρυφα την κατανάλωση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή σε κάποια συσκευή, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου power saving mode. Μπορείς να μειώσεις την ένταση του κλιματιστικού σε ένα ικανοποιητικό σημείο, όπου και να δροσίζει και να μην δουλεύει στο τέρμα. Αν το βάλεις στο «αυτόματο» δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει την οικονομικότερη δουλειά. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το ψυγείο. Ως φοιτητής δεν θα έχεις και μεγάλες απαιτήσεις από το ψυγείο σου. Αν δεις ότι για κάποιες ημέρες δεν έχεις φαγητά που είναι ευαίσθητα ή αν δεν το έχεις γεμάτο, μείωσε λίγο την ψύξη.
Οι καινούριες συσκευές έχουν χρονόμετρο και μπορείς να τις ρυθμίσεις να σβήσουν μόνες τους. Σίγουρα οι τηλεοράσεις και ο υπολογιστής μπορούν να μπουν σε sleep mode, και έτσι μετριάζεις λίγο τη ζημιά. Μια λύση είναι να πάρεις πρίζες χρόνου, σαν αυτές τις Belkin.Βάζεις στην πρίζα Belkin τη συσκευή που δεν σε συμφέρει να ξεχάσεις ανοιχτή και ρυθμίζεις σε πόση ώρα να διακόψει την παροχή ρεύματος. Η συγκεκριμένη ρυθμίζεται από τα 30 λεπτά έως τις 6 ώρες. Απλά πρόσεξε σε τι συσκευές θα την βάλεις γιατί φαντάσου ότι είναι σαν να τραβάς το καλώδιο από την πρίζα, μόλις περάσει ο χρόνος. Απόφυγε να τη συνδέσεις στον υπολογιστή.
Η κουζίνα και το στεγνωτήριο. Αφού είσαι φοιτητής λογικά δεν χρησιμοποιείς και τόσο τακτικά την κουζίνα, οπότε αν εκμεταλλεύεσαι το βραστήρα και το φούρνο μικροκυμάτων, δεν θα κάνεις υπερβολές στο ρεύμα. Το στεγνωτήριο είναι διαφορετική περίπτωση γιατί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να μειώσεις την κατανάλωση. Εκεί το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσέξεις την ενεργειακή κλάση. Μετά να φροντίζεις να το γεμίζεις κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, και να μην το βάζεις μπροστά αν είναι μισο-γεμάτο. Να εκμεταλλευτείς πλήρως το ρεύμα που θα κάψεις.
Μπορείς να διαλέξεις ένα σίδερο που θα ζητάει 1000 Watt, 2000 Watt ή και 2400 Watt. Μην νομίζεις ότι τα περισσότερα Watt σημαίνουν και μεγαλύτερος λογαριασμός ρεύματος. Όπως και με το βραστήρα νερού, σημασία έχει για πόση ώρα τραβάει αυτό το ρεύμα. Αν ζεσταθεί το σίδερο γρήγορα, τότε θα ξεκινήσεις και θα τελειώσεις το σιδέρωμα γρηγορότερα. Επίσης όταν θα χρησιμοποιείς τον ατμό του σίδερου, αυτό θα κρυώσει και θα προσπαθήσει να επανέλθει στην προηγούμενη θερμοκρασία. Εάν έχεις ένα αδύναμο σίδερο θα κάνει περισσότερη ώρα για να φτάσει εκεί. Και φυσικά, όσο περισσότερα ρούχα έχεις για να σιδερώσεις, τόσο περισσότερες φορές θα χρειαστεί το σίδερο να «σκαρφαλώσει» στην ιδανική θερμοκρασία.

Εξοπλισμός κουζίνας

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο φοιτητικό σπίτι είναι ο εξοπλισμός της κουζίνας. Ακόμη κι αν ο φοιτητής τρώει στη φοιτητική λέσχη ή σε φοιτητικά εστιατόρια και η μαγειρική δεν είναι το φόρτε του, ένας φοιτητής οφείλει να εξοπλίσει την κουζίνα του με – τουλάχιστον - ένα ηλεκτρικό φουρνάκι ή φούρνο μικροκυμάτων συν κάποια απλά κουζινικά πρώτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να ετοιμάζει πρόχειρα γεύματα και να τρέφεται σωστά και οικονομικά. Εντελώς απαραίτητο είναι και το ψυγείο, το οποίο θα ολοκληρώσει το βασικό εξοπλισμό της φοιτητικής κουζίνας. Σε περίπτωση βέβαια που επιδίδεται στη μαγειρική και μαγειρεύει αρκετά στο σπίτι, καλό είναι να έχει κι ένα μικρό πλυντήριο πιάτων για να μην χάνει πολύτιμο χρόνο στο πλύσιμο.
Ένα φοιτητικό σπίτι δεν χρειάζεται μεγάλο ψυγείο. Άλλωστε το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί μελλοντικά.Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή ψυγείου είναι η χωρητικότητα και οι διαστάσεις του. Δεν αρκεί μόνο να μετρήσεις τον όγκο του χώρου που διαθέτεις για να επιλέξεις ένα ψυγείο σε αυτές τις διαστάσεις. Θα πρέπει επίσης, να δώσεις βάση στη χωρητικότητά του, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Ευτυχώς, χάρη στην τεράστια γκάμα μοντέλων, υπάρχουν λύσεις για κάθε ανάγκη ώστε να μην δυσκολευτείς στην επιλογή.
Μπορείς να επιλέξεις ένα κουζινάκι/φουρνάκι που είναι ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι. Επιπλέον, μπορείς να το συνδυάσεις με το αντίστοιχο έπιπλο και να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Τα κουζινάκια διαθέτουν λειτουργία φούρνου και δύο ή τρεις εστίες. Δεν έχουν την ίδια απόδοση με μία κλασική κουζίνα με φούρνο, ωστόσο είναι ότι πρέπει για φοιτητικά «ψιλο-μαγειρέματα». Υπάρχουν μοντέλα με διαφορετικές χωρητικότητες (λίτρα, lt), επίπεδα ισχύος και τρόπους ψησίματος. Μία εναλλακτική λύση είναι και το φουρνάκι ρομπότ. Δεν διαθέτει εστίες, ενώ έχει μικρότερη χωρητικότητα, ωστόσο προσφέρει μαγείρεμα με την ταχύτητα ενός φούρνου μικροκυμάτων, αλλά και άλλες ευκολίες για υγιεινό, γρήγορο μαγείρεμα. Ρίξε μια ματιά στο φουρνάκι ρομπότ της Croner.
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» στην κουζίνα αφού, εκτός από τη γρήγορη απόψυξη ή το ζέσταμα των τροφών, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μικροκύματα για γρήγορο και άνετο μαγείρεμα (όχι για απαιτητικές συνταγές). Από την άλλη, με την κουζίνα έχει πολλές επιλογές μαγειρέματος, και περισσότερες ευκολίες. Το ιδανικό, είναι να υπάρχουν και οι δύο συσκευές. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχει δίλημμα (φούρνος μικροκυμάτων vs κουζίνα), θα πρέπει η επιλογή να γίνει με βάση τις ανάγκες. Αν θα μαγειρεύει, τι θα μαγειρεύει και πώς θα μαγειρεύει. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να παραλαμβάνει κάθε 15 μέρες «ενισχύσεις» (δηλαδή τάπερ και πυρέξ με φαγητό από τη μαμά), τα οποία θα αποθηκεύει στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, τότε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα φούρνο μικροκυμάτων. Aν όμως γνωρίζει τα βασικά και θέλει να τρώει σπιτικό φαγητό, στην κουζίνα μπορεί να μαγειρεύει τα πάντα. Αφού έχει ξεκαθαριστεί λοιπόν το τι πραγματικά χρειάζεται, δεν θα δυσκολευτείς να επιλέξεις, καθώς, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν μοντέλα σε διάφορες διαστάσεις /χωρητικότητες και με επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά για κάθε ανάγκη.
Με ένα μέτρο ή μεζούρα κάνε αρκετές μετρήσεις από διαφορετικά σημεία ειδικά σε περίπτωση που τα ντουλάπια της κουζίνας ή το δάπεδο είναι άνισα. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής αναφέρεται η χωρητικότητα (μικτή ή ξεχωριστά για κατάψυξη και ψύξη) και οι διαστάσεις του. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι το άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου καταλαμβάνει επίσης χώρο. Σε πολλά ψυγεία απαιτείται να είναι πλήρως ανοικτή η πόρτα προκειμένου να τραβήξεις έξω τα συρτάρια ή για να έχεις πρόσβαση σε όλα τα ράφια. Βεβαιώσου ότι όταν θα ανοίγει η πόρτα δεν θα έρχεται σε επαφή με τα ντουλάπια, τα ράφια ή άλλες συσκευές της κουζίνας. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη μέτρηση, ειδικά εάν υπάρχει περιορισμένος χώρος.Εκτός από το άνοιγμα της πόρτας, κατά τη μέτρηση των διαστάσεων, θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι απαιτείται ελεύθερος χώρος γύρω από το ψυγείο (2,5-3 εκατοστά) κυρίως από επάνω και πίσω από τη συσκευή. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ θα αποφευχθεί τυχόν βλάβη του συμπιεστή.
Υπάρχει μεγάλη γκάμα μοντέλων, ώστε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ένα ψυγείο Mini Bar που χωράει παντού και διαθέτει εσωτερική κατάψυξη, η οποία χωράει… τα παγάκια! Ωστόσο, είναι αυτές οι πραγματικές σου ανάγκες; Σκοπός είναι να μην χρειαστεί να αγοράσεις νέο ψυγείο μετά από μερικούς μήνες, που σημαίνει διπλά έξοδα. Το σοφότερο είναι να επιλέξεις ψυγείο με ικανοποιητική χωρητικότητα για να μπορείς να αποθηκεύεις βασικά τρόφιμα και φυσικά τα ταπεράκια της μαμάς. Επειδή ο χώρος είναι μικρός, σου προτείνουμε ένα ψυγείο που να διαθέτει κατάψυξη. Υπάρχουν ψυγεία με εσωτερική κατάψυξη που διαθέτουν ικανοποιητική χωρητικότητα συντήρησης, ενώ, χάρη στο μινιμαλιστικό σχεδιασμό τους χωράνε σχεδόν παντού. Σε αυτά, ο χώρος κατάψυξης βρίσκεται (εσωτερικά) πάνω από αυτόν της ψύξης και διαθέτει αυτόνομη πόρτα. Στα συγκεκριμένα μοντέλα ο χώρος της κατάψυξης είναι ακόμα μικρότερος από τον αντίστοιχο χώρο στα ψυγεία άνω κατάψυξης ίδιας συνολικής χωρητικότητας. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη κατάψυξη, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός ψυγείου κάτω κατάψυξης, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερο θάλαμο κατάψυξης σε σχέση με τα ψυγεία με εσωτερική κατάψυξη. Ακόμη, υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με πλάτος μικρότερο από 60cm και μπορούν να χωρέσουν και σε μικρότερες κουζίνες.
Τα ψυγεία άνω κατάψυξης και κάτω κατάψυξης έχουν πολύ κοινές διαμορφώσεις. Τα ψυγεία άνω κατάψυξης έχουν το χώρο κατάψυξης πάνω από αυτόν της ψύξης, ενώ ο σχεδιασμός των ψυγείων κάτω κατάψυξης τοποθετεί τον χώρο κατάψυξης κάτω από την ψύξη. Και στις δύο διαμορφώσεις το τμήμα του καταψύκτη συνήθως καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού μεγέθους. Η επιλογή ανάμεσα στα συγκεκριμένα μοντέλα είναι θέμα εργονομίας αλλά και διατροφικών συνηθειών. Τα ψυγεία κάτω κατάψυξης είναι πλέον και η πιο δημοφιλής κατηγορία. Προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο χώρο συντήρησης, αφού δεν χρειάζεται να σκύβεις για τα φρέσκα τρόφιμα, ωστόσο ο χώρος κατάψυξης καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σε σχέση με ένα ψυγείο άνω κατάψυξης ίδιας συνολικής χωρητικότητας.
Το πλυντήριο πιάτων είναι μια από τις πιο απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας καθώς μπορείς να κάνεις εύκολα και ξεκούραστα τη δουλειά του πλυσίματος των πιάτων, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείς αρκετό νερό. Τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής πλυντηρίου πιάτων είναι η χωρητικότητα σε σερβίτσια και οι διαστάσεις του. Η πιο ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, στο οποίο κατοικούν 1-2 άτομα, είναι ένα πλυντήριο πιάτων μικρό-πάγκου. Πρώτον, δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερη χωρητικότητα από 4-6 σερβίτσια, ενώ μπορείς να το εγκαταστήσεις εύκολα σε κουζίνα που δεν έχει προβλεφθεί χώρος για πλυντήριο. Υπάρχουν μικρά πλυντήρια που διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά και λειτουργίες που μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο την καθημερινότητα σου, όπως διαφορετικοί κύκλοι πλύσης, που καλύπτουν μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, επιλογή μετάθεσης έναρξης, οικονομικό πρόγραμμα και πολλές άλλες ευκολίες.
Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων βοηθάει ούτως ή άλλως στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, καθώς χρησιμοποιείς μόλις το 1/3 της συνολικής ποσότητας νερού που θα σπαταλούσες αν έπλενες τα πιάτα στο χέρι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξεις την ενεργειακή κλάση της συσκευής να είναι από Α+ και πάνω για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Μάλιστα, υπάρχουν πλυντήρια πιάτων που καταναλώνουν μόλις 7 λίτρα νερό ανά πλύση. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξεις και τα επίπεδα θορύβου σε ντεσιμπέλ (db). Εάν το πλυντήριο παράγει πάνω από 55 db τότε ο θόρυβος θα είναι αρκετά ενοχλητικός (εκτός και αν το προγραμματίζεις να πλένει τις ώρες που θα βρίσκεσαι εκτός σπιτιού).

Φοιτητικό γραφείο

Μπορείς να κοιτάξεις κάτι σε ένα δυνατό σύστημα γραφείου. Δώσε σημασία στη μνήμη. Καλό είναι να έχει αρκετή μνήμη RAM για απροβλημάτιστη λειτουργία και άφθονο χώρο αποθήκευσης με δίσκο 1TB. Αυτό θα σε καλύψει πλήρως στη φοιτητική σου ζωή. Ίσως να θελήσεις να προσθέσεις έναν ταχύτερο δίσκο SSD για να ανοίγεις γρηγορότερα τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς περισσότερο.
Δύσκολα μπορεί να συμβεί. Οι υπολογιστές συναρμολογούνται με προσοχή και όλα τα εξαρτήματα έχουν εγγύηση για πολύ καιρό. Το μοναδικό που μπορεί να συμβεί, είναι να έχεις προβλήματα στο σπίτι σου με την παροχή ρεύματος. Αν είναι παλιό το σπίτι ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέφτει συχνά το ρεύμα, το απλούστερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις ευαίσθητες συσκευές σου σε ένα πολύμπριζο ασφαλείας. Αν αυτό δεν σε καλύψει και έχεις ανησυχίες, αντί για πολύμπριζο ασφαλείας βάλε ένα UPS. Τα UPS είναι μικρές μπαταρίες που παρακολουθούν την τάση του ρεύματος και επεμβαίνουν αν υπάρξουν προβλήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο 2-6 ms παρακάμπτουν την τροφοδοσία από την πρίζα και δίνουν ρεύμα από τη μπαταρία. Σου δίνουν χρόνο αν συμβεί κάτι, να σώσεις τη δουλειά που κάνεις στον υπολογιστή και να τον κλείσεις με ασφάλεια. Αν και πάλι δεν νιώθεις απόλυτη ασφάλεια, με την υποστήριξη Support 360o έχεις συνεχώς μια ομάδα τεχνικών δίπλα σου που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα.
Από τη στιγμή που θα ψάξεις για εκτυπωτή, καλό είναι να σκεφτείς το πολυμηχάνημα. Ένας scanner χρειάζεται πάντα σε έναν φοιτητή. Πάντα! Μπορείς να ψηφιοποιείς την ύλη που θα διδαχθείς, και δε θα χρειάζεται να κουβαλάς τα βιβλία σου συνέχεια. Θα τα έχεις όλα στο κινητό ή στο tablet σου. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς το κινητό σου για να βγάζεις φωτογραφίες τα κείμενα, αλλά δεν είναι σοβαρή λύση. Εξαρτάσαι από τον φωτισμό και συνήθως βγαίνουν στραβές η θολές γιατί δεν έγινε καλό focus. Σίγουρα χρειάζεσαι μια πιο αξιόπιστη λύση. Αν θες να χρησιμοποιήσεις ψηφιακό υλικό και για τις εργασίες σου, ο scanner είναι μονόδρομος.
Η διαφορά στην τιμή είναι ελάχιστη, τόση που δεν αξίζει να στερηθείς τις περισσότερες ευκολίες που προσφέρει ένα πολυμηχάνημα. Αν επιλέξεις μόνο εκτυπωτή, στην πορεία θα δεις ότι θα ψάξεις και για ξεχωριστό scanner. Επίσης, με ένα laser πολυμηχάνημα θα κάνεις μεγάλη οικονομία στο μελάνι. Αν πάρεις έναν laser printer και όχι έναν inkjet θα κατεβάσεις το κόστος εκτύπωσης κατακόρυφα. Οι laser printers δουλεύουν με toner, ένα είδος μελανιού που δεν είναι υγρό και μοιάζει με σκόνη. Οι laser printers μπορούν και βάζουν ακριβώς όσο μελάνι χρειάζεται για να γίνει η εκτύπωση, ούτε ψήγμα παραπάνω. Αν σε ενδιαφέρει κυρίως το κείμενο και λιγότερο τα χρώματα, ένα ασπρόμαυρο laser πολυμηχάνημα, σαν το εξαιρετικής σχεδίασης Ricoh SP150SU, είναι ιδανική επιλογή.
Το toner χρειάζεται λίγο καθάρισμα μετά από μερικές χιλιάδες εκτυπώσεις. Θα σε ειδοποιήσει με μια ένδειξη το ίδιο το μηχάνημα. Συνήθως, αρκεί να αδειάσεις ένα tray στο οποίο συσσωρεύεται το περιττό toner, δηλαδή μια απλή διαδικασία. Δε θα το κάνεις συχνά. Επίσης, καλό θα είναι να μην αγοράζεις χαρτί χαμηλής ποιότητας, γιατί θα φθείρεις το μηχανισμό του εκτυπωτή. Έτσι και αλλιώς δεν θα κερδίσεις κάτι με το φθηνό χαρτί. Για μερικά λεπτά του ευρώ δεν αξίζει να χαλάσεις το μηχάνημά σου. Τέλος, για το scanner δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Να έχεις καθαρό το τζαμάκι και να αφήνεις να προθερμανθεί η λάμπα μέχρι να κάνεις το πρώτο scan. Εύκολα πράγματα.
Αν συνδέεται ασύρματα δεν θα χρειαστεί να τραβάς καλώδια μέχρι το σημείο που το έχεις τοποθετήσει. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το πολυμηχάνημα έχει έναν σημαντικό όγκο και αν το γραφείο σου δεν είναι πολύ μεγάλο, ίσως να στριμώξει τα πράγματα. Αν δεν συνδέεται ασύρματα στο δίκτυο, αλλά μόνο ενσύρματα, κανένα πρόβλημα. Μπορείς να το συνδέσεις στο router με ένα καλώδιο Ethernet. Αν η καλωδίωση σε προβληματίζει επειδή έχεις το πολυμηχάνημα μακριά από το router, με ένα ζευγάρι από powerlines μετατρέπεις κάθε πρίζα του σπιτιού σου σε κομμάτι του δικτύου. Οπότε με ένα μικρό κομμάτι καλωδίου μπορείς να βάλεις το πολυμηχάνημα, σχεδόν οπουδήποτε. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της σύνδεσης με το δίκτυο, είναι ότι θα μπορείς να εκτυπώσεις κάτι, όχι μόνο από τον υπολογιστή σου, αλλά από το tablet ή το κινητό σου. Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι θα μπορείς να εκτυπώσεις και αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Αφού θα είναι συνδεδεμένος με το Internet έχεις τη δυνατότητα να στείλεις κάτι για εκτύπωση και από άλλη πόλη. Μερικά μοντέλα προγραμματίζονται ώστε να παρακολουθούν μια διεύθυνση e-mail. Οτιδήποτε στείλεις εκεί θα το δουν και θα το εκτυπώσουν ώστε να σε περιμένει μόλις φτάσεις στο γραφείο. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος να εκτυπώνεις στο σπίτι σου σημειώσεις που μόλις πήρες στα χέρια σου όσο ακόμα είσαι στη σχολή.
Δε χρειάζεσαι και τίποτα σπουδαίο για γραφείο. Απλά φρόντισε να έχει αρκετό χώρο για να βάλεις τα πράγματά σου και να έχεις χώρο να διαβάζεις. Δύο πράγματα μόνο να προσέξεις. Να φροντίσεις να έχεις υπερυψωμένη θέση για το πολυμηχάνημα, που όμως να είναι αρκετά σταθερή και να μην κινδυνεύει να πέσει. Δεύτερο σημείο που πρέπει να κοιτάξεις, είναι να υπάρχουν σημεία για να περνούν τα καλώδια, κυρίως τα καλώδια ρεύματος.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό σε ένα γραφείο είναι σίγουρα η καρέκλα. Επειδή θα περνάς πολλές ώρες καθιστός, μην βιαστείς να διαλέξεις καρέκλα γραφείου. Κοίταξε να έχει υποστήριξη στα χέρια και στη μέση, και να μπορείς να τη ρυθμίσεις σε διαφορετικές γωνίες για να ξεκουράζεις το σώμα σου. Πάρε και ένα απλό υποπόδιο για να έχεις τα πόδια σου σε ξεκούραστη γωνία, και θα έχεις καλύψει τα απαραίτητα.
Είναι πολύ βασικό να σε εμπνέει ο χώρος σου. Ειδικά εφόσον θα βρίσκεσαι εκεί για πολλές ώρες. Τι είναι αυτό που φτιάχνει τη διάθεση με τη μία; Ήχος και φως. Συνδύασε τον έλεγχο και των δυο με μια Bluetooth LED λάμπα που είναι ταυτόχρονα και ηχείο. Πάρε για παράδειγμα το Sengled Smart Lighting Pulse Solo. Αυτή η λάμπα LED μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε φωτιστικό. Μπορεί να γίνει φως οροφής, μπορεί να γίνει φωτιστικό γραφείου, εσύ διαλέγεις. Ελέγχεις τη φωτεινότητά της από μακριά με το κινητό και ταυτόχρονα γίνεται ένα δυνατό ηχείο. Το απλούστερο που μπορείς να κάνεις με τη φωτεινότητά της, είναι να προγραμματίσεις την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας, η τη διάθεσή σου. Μπορεί να σε ξυπνάει σταδιακά παίζοντας τη μουσική που θες, και να φωτίζει σιγά, σιγά το χώρο. Μπορείς να βάζεις ήχους που να σε χαλαρώνουν, όπως ήχους της φύσης, απλό white noise ή την εισαγωγή του Star Wars. Ό,τι προτιμά ο καθένας. Αν ψαχτείς λίγο περισσότερο, διάλεξε μια ασύρματη λάμπα LED που αλλάζει και χρώματα.
Αν έχεις μεράκι και διάθεση μάθε για το Internet of things. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει ο χώρος σου, ένα «έξυπνο» μέρος. Θα δίνεις την αίσθηση ότι το σπίτι σου επικοινωνεί και αλληλοεπιδρά με κάθε συσκευή. Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία και θα δεις ότι θα μάθεις πάρα πολλά πράγματα για το πώς επικοινωνούν οι συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι.
Θα μπορούσες να βάλεις σε μια άκρη του γραφείου μια καφετιέρα, για να έχεις ατελείωτες δόσεις καφέ που να σε ξυπνάει. Καλή λύση είναι μια μηχανή γαλλικού καφέ, που τον κρατάει ζεστό για όλη την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να βάλεις μια πολυκαφετιέρα που φτιάχνει τα πάντα. Καφέ, σοκολάτα, γενικά ένα σωρό ροφήματα. Τα φτιάχνεις με 3 κινήσεις, χωρίς πολλά - πολλά. Και με τη χωρητικότητα νερού που έχει δεν θα χρειάζεται να σηκωθείς από την καρέκλα σου για… κάνα – δυο μέρες. Κάπως έτσι φτιάχνεις το δικό σου mini-bar και σίγουρα θα έχεις πολλούς υποψήφιους φίλους για να μελετήσουν μαζί σου.

Μικροσυσκευές και υγιεινό μαγείρεμα

Πανεύκολο! Aρκεί να προμηθευτείς τα κατάλληλα σκεύη και μικροσυσκευές. Η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα σου και από τη στιγμή που θα περνάς πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας στη σχολή, ο χρόνος για μαγείρεμα θα είναι περιορισμένος, Μπορείς όμως να εξοπλίσεις την κουζίνα σου κατάλληλα έτσι ώστε η διατροφή σου να μην εξαρτάται από τις εστίες σίτισης, τα κυλικεία της σχολής και τα fast food. Άλλωστε, με το να αγοράζεις συνεχώς έτοιμο φαγητό ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, ενώ δεν μπορείς να γνωρίζεις την ποιότητα τους. Πιστεύεται ότι το να τρέφεται κανείς υγιεινά κοστίζει, αλλά η ποικιλία των επιλογών στα σημερινά σουπερμάρκετ παρέχει ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών. Υπάρχουν, επίσης, πολλές, απλές και γρήγορες συνταγές οι οποίες ισοδυναμούν με το χρόνο που μπορεί να κάνει η παραγγελία σου μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σου! Αρκεί βέβαια να έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.
Ξεκίνησε να οργανώνεις την κουζίνα σου με τα απολύτως απαραίτητα σκεύη. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις τα «πάντα» από τον πρώτο μήνα διαμονής σου, όπως εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία κουζίνας που ίσως να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ. Μάλιστα, αν πρόκειται να λαμβάνεις – αυθημερόν - σπιτικό φαγητό από τη μαμά, σίγουρα δεν θα περνάς και πολλές ώρες στην κουζίνα. Όπως και να ‘χει καλό είναι να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με σκεύη και μικροσυσκευές που θα αποτελέσουν τη βάση για να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα και αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες.
Τα βασικά σκεύη για μαγείρεμα είναι: ένα σετ (με δύο) τηγάνια. Ένα μέτριο – σε μέγεθος - για όλες τις δουλειές, για να φτιάξεις π.χ. μια ομελέτα ή να τηγανίσεις ένα αυγό και ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι, το οποίο θα αξιοποιήσεις για λίγο πιο απαιτητικές συνταγές, όπως π.χ. μια μακαρονάδα. Αν δεν υπάρχει γκριλ (προφανώς δεν θα χρειαστείς ταψάκι). Μπορείς να επενδύσεις σε ένα τηγάνι γκριλιέρα, για να ψήνεις εύκολα και γρήγορα τα πάντα, από σουβλάκια και μπιφτέκια μέχρι φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά. Θα χρειαστείς, επίσης, ένα μικρό σουρωτήρι για τα μακαρόνια και για να πλένεις τα λαχανικά σου, καθώς και ένα σετ (με δύο) κατσαρόλες που θα περιλαμβάνει μία μικρή κατσαρόλα, για να μαγειρεύεις μικρές ποσότητες φαγητού ή να τη χρησιμοποιήσεις για να ζεστάνεις κάποιο τρόφιμο, να βράσεις αυγά και μία μέτρια (ή μεγάλη) κατσαρόλα, που είναι πιο βολική στο μαγείρεμα με αργό τρόπο, ενώ θα μπορείς να μαγειρέψεις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού – π.χ. για να προετοιμάσεις φαγητό και για την επόμενη μέρα. Ενναλακτικά, αντί για μεγάλη κατσαρόλα, μπορείς να επιλέξεις μία μικρή χύτρα ταχύτητος (π.χ. 4 lt) για να μαγειρεύεις γρήγορα, εύκολα και υγιεινά.
Γενικότερα, η ποιότητα των μαγειρικών σκευών που θα αγοράσεις παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα ποιοτικό σκεύος, τηγάνι, κατσαρόλα ή ταψί, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ «συνεργάζεται» καλύτερα με το φούρνο και τις εστίες σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ευκολότερο και γρηγορότερο μαγείρεμα (άρα και εξοικονόμηση ενέργειας), νόστιμα πιάτα, και λιγότερη φθορά για την ηλεκτρική κουζίνα σου. Για παράδειγμα, μια κατσαρόλα γκαζιού έχει διαφορετική «συμπεριφορά» σε μια κεραμική εστία, ενώ μια κουζίνα με επαγωγικές εστίες χρειάζεται και τα αντίστοιχα σκεύη. Σε σκεύη μαγειρικής, όπως τηγάνια, κατσαρόλες, γάστρες και χύτρες, θα προσέξεις ότι στα χαρακτηριστικά του προϊόντος αναφέρεται και η συμβατότητα του σκεύους με συγκεκριμένες εστίες.
Άλλα σκεύη που θα χρειαστείς για την κουζίνα σου είναι ένα σετ με δύο μαχαίρια κουζίνας (γενικής χρήσης): ένα με λάμα 6-7 εκατοστών και ένα λίγο μεγαλύτερο 9-10 εκατοστών για να τεμαχίζεις εύκολα και γρήγορα ωμό κρέας (χωρίς κόκκαλο), και λαχανικά (που είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή). Προτίμησε μαχαίρια με κεραμική λεπίδα. Είναι ελαφρύτερα, πιο ανθεκτικά στη διάβρωση από τα συμβατικά μαχαίρια από χάλυβα, ενώ η λεπίδα είναι υπό-αλλεργική, αντί-κολλητική και εξασφαλίζει βέλτιστη υγιεινή. Φυσικά, απαραίτητες είναι τουλάχιστον δύο επιφάνειες κοπής. Οι επιφάνειες κοπής είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις είτε για να ψιλοκόψεις λαχανικά ή να κόψεις κάποιο κρέας ή ψωμί. Επιπλέον, διατηρούν την κουζίνα σου καθαρή, αποφεύγοντας τις επιμολύνσεις (από ωμά κρέατα) και τις γρατζουνιές στους πάγκους. Προτίμησε αντιολισθητικές επιφάνειες κοπής από καλής ποιότητας πλαστικό. Τέλος, στην κουζίνα σου θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον από μία κουτάλα, σπάτουλα (για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα) και τουλάχιστον μία λαβίδα για μακαρόνια και λαχανικά.
Να χρησιμοποιείς με προσοχή τα πλαστικά σκεύη που έχεις στην κουζίνα σου. Το πλαστικό, όταν ζεσταίνεται, λιώνει και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο μαγείρεμα. Προτίμησε σπάτουλες και κουτάλες από ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο ή από υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που είναι ανθεκτική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν, για παράδειγμα, ανακατεύεις το φαγητό που μαγειρεύεις με μια πλαστική κουτάλα ή μια πλαστική σπάτουλα, μπορεί να μεταφερθούν επικίνδυνα για την υγεία σου συστατικά από το πλαστικό που θερμαίνεται στο φαγητό.
Υπάρχουν μικροσυσκευές που φτιάχνεις τα πάντα εύκολα, γρήγορα και προπαντός υγιεινά. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τίποτα από μαγειρική, αυτές οι συσκευές έρχονται για να σε διευκολύνουν και ταυτόχρονα να σε εκπαιδεύσουν! Τι θα έλεγες λοιπόν να μαγειρεύεις στον ατμό; Το μαγείρεμα σε ατμό είναι υγιεινό και διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες των τροφών (ρύζι, όσπρια, λευκά και κόκκινα κρέατα, λαχανικά κ.λπ.), ενώ το πιο σημαντικό είναι πως οι σύγχρονοι ατμομάγειρες έρχονται με χρονόμετρο. Τοποθέτησε την τροφή στο καλάθι ή στα καλάθια της συσκευής μαζί με τη σωστή ποσότητα νερού, ενεργοποίησε την, ρύθμισε το χρόνο μαγειρέματος και συνέχισε το διάβασμά σου ή αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου όπως θέλεις εσύ. Επιπλέον, υπάρχει και άλλη λύση για αυτόματο μαγείρεμα, ο πολυμάγειρας. Με ψηφιακή οθόνη σε πολλές γλώσσες παρέχοχει ακριβή χρόνο και θερμοκρασία και προβάλει οδηγίες βήμα προς βήμα, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για μαγειρευτά και αργό μαγείρεμα, για καλύτερα και πιο γευστικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις και τα περιττά σκεύη μαγειρικής και θα εξασφαλίσεις χώρο, κάτι πολύ χρήσιμο στη μικρή φοιτητική σου κουζίνα.
Αν δεν τα καταφέρνεις με τα μαχαίρια και λοιπά σκεύη κοπής, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός μπλέντερ. Τα περισσότερα μπλέντερ είναι πολυχρηστικά, ώστε να μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα τέτοιο εργαλείο στην κουζίνα σου, όπως να πολτοποιήσεις ή να κόψεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα αγαπημένα σου υλικά, ακόμη και πατάτες για τηγάνισμα. Επιπλέον, χάρη στην ποικιλία δίσκων, μπορείς κόψεις σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα τα υλικά και να δημιουργήσεις τις αγαπημένες σου σπιτικές σαλάτες. Και το πιο σημαντικό, δεν θα σου «πιάσει» πολύ χώρο!
Για ένα γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο πρωινό φτιάξε υγιεινά, θρεπτικά ροφήματα και χυμούς με ένα Blender Smoothie Maker ή με ένα πολυμίξερ. Φυσικά, δεν χρειάζεται να σηκωθείς από τα άγρια χαράματα για να φτιάξεις ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, δύο φέτες γαλοπούλας και μια φέτα άπαχο τυρί, πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σου. Με την κατάλληλη τοστιέρα, θα χρειαστείς μόνο 5-10 λεπτά. Και αν είσαι λάτρης του καφέ, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από το σπίτι χωρίς να πιεις μια-δυο γουλιές από το αγαπημένο σου ρόφημα. Παραχώρησε στην καφετιέρα σου περίοπτη θέση στον πάγκο της κουζίνας. Προτίμησε μια μικρή καφετιέρα, φίλτρου ή πολυκαφετιέρα, που είναι μικρή και δεν πιάνει και πολύ χώρο.

Πλυντήριο ρούχων

Εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύεις να του κάνεις. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από χωρητικότητες που μπορούν να σε βολέψουν σε ότι σκοπεύεις να κάνεις. Θα βρεις από μικρά πλυντήρια που χωράνε τρία κιλά ρούχα έως πραγματικά θηρία των δεκαπέντε κιλών. Ένας φοιτητής όπως εσύ, που μένεις μόνος σου, μάλλον πρέπει να καταλήξεις σε μια μέση λύση εάν σκοπεύεις να πλένεις μόνο ρούχα. Ένα πλυντήριο χωρητικότητας από 5-7 κιλά είναι μια καλή επιλογή.
Αν χρειαστεί να πλύνεις ένα πάπλωμα, ή ένα κάλυμμα από έναν καναπέ κρεβάτι ή μια πολυθρόνα, τότε θα χρειαστείς σίγουρα κάτι μεγαλύτερο από έξι κιλά και που ίσως να πρέπει να φτάνει και τα οκτώ κιλά χωρητικότητας. Επίσης τα πράγματα αλλάζουν εάν υπάρχει ένας ή περισσότεροι συγκάτοικοι καθώς ο όγκος των ρούχων θα αυξάνεται και καλό είναι να έχεις σίγουρα κάτι με χωρητικότητα πάνω από έξι κιλά. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι δεν είναι καλή ιδέα να παραφορτώνεις το πλυντήριο. Για να καταλάβεις, οι κατασκευαστές θεωρούν ότι το πλυντήριο έχει πολύ βάρος όταν το έχεις γεμίσει κατά τα τρία τέταρτα, ενώ υπάρχουν για παράδειγμα οι πετσέτες που πρέπει να πλένονται μόνες τους σε μισογεμάτο πλυντήριο μιας και όταν βραχούν αυξάνουν λόγω της υφής τους το βάρος της πλύσης. Μην πέσεις στην παγίδα να γεμίζεις υπερβολικά το πλυντήριο σου για να ξεμπερδέψεις, διότι έτσι το μόνο που θα πετύχεις είναι λιγότερο καθαρά ρούχα, ενώ, φρόντισε να πλένεις ομοειδή ρούχα και χρώματα μαζί για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιλογές για να γλιτώνεις χρόνο και να κάνεις γρήγορα υπάρχουν αρκετές και προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία.
Σαφέστατα. Αρκεί να επιλέξεις ένα πλυντήριο που να έχει γρήγορο πρόγραμμα. Πλέον υπάρχουν πλυντήρια τα οποία μπορούν να σου πλύνουν τα ρούχα που χρειάζεσαι σε ένα γρήγορο πρόγραμμα των 15 λεπτών . Προσοχή όμως: Τα ρούχα αυτά θα πρέπει να μην είναι πολύ λερωμένα και το συνολικό βάρος της πλύσης καλό θα είναι να μην ξεπερνάει τα 2 κιλά. Ο ελάχιστος χρόνος λοιπόν θα είναι 15 λεπτά, ενώ πρέπει να προσέξεις στα πλυντήρια που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μην βάλεις πάνω από 20g απορρυπαντικό αλλιώς ενδέχεται το απορρυπαντικό να παραμείνει πάνω στα ρούχα και να μην διαλυθεί, αφήνοντας ανεπιθύμητους λεκέδες.
Aνάλογα με το πλυντήριο που θα επιλέξεις θα δεις και ποια προγράμματα θα έχεις στη διάθεσή σου ανάλογα με το τι θέλεις να πλύνεις. Τα πλυντήρια έχουν δύο ρυθμίσεις, αυτή του προγράμματος και αυτή της θερμοκρασίας. Το πρόγραμμα ρυθμίζεται ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος που έχεις να πλύνεις, το πόσο βρόμικα είναι τα ρούχα και κάποιες φορές την σκληρότητα του νερού. Η θερμοκρασία έχει να κάνει και με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με το πόσο βρόμικα είναι τα ρούχα. Χαρακτηριστικά προγράμματα είναι αυτά για τα βαμβακερά, τα συνθετικά ή τα πιο ευαίσθητα (λινά) ρούχα. Καλό είναι αν τα διαθέτει το πλυντήριό σου να τα ακολουθείς γιατί φέρνουν καλά αποτελέσματα. Εάν δεν επιλέξεις κάποιο από τα γρήγορα προγράμματα, να έχεις υπόψη σου ότι τα σύγχρονα πλυντήρια, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό (και άρα να είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον) συνήθως έχουν προγράμματα που διαρκούν για πάνω από δύο ώρες.
Τα σύγχρονα πλυντήρια, έχουν ειδικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Ωστόσο μπορείς να το βάζεις να λειτουργεί νυκτερινές ή μεσημεριανές ώρες, εάν έχεις ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα. Έτσι και οικονομία στο ρεύμα θα κάνεις και θα έχεις έτοιμο το πλυντήριο για άπλωμα μόλις ξυπνήσεις το πρωί.
Τα στεγνωτήρια είναι εξαιρετικά χρήσιμα και μπορείς να τα αγοράσεις είτε χωριστά, είτε σε συσκευή που συνδυάζει και τις δύο λειτουργίες. Γενικά, σου λύνουν τα χέρια όχι μόνο όταν βαριέσαι, αλλά και όταν η υγρασία δεν αφήνει τα ρούχα να στεγνώσουν στην απλώστρα, όταν βρέχει και εσύ δεν έχεις κάποιο σκεπαστό μέρος ή ακόμα, στη σύγχρονη Αθήνα με τον πολύ καπνό από τζάκια και σόμπες γλιτώνεις τα ρούχα σου από το να αποκτήσουν άσχημη οσμή. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αρκετά μεγάλη γκάμα για να επιλέξεις σε διάφορα μεγέθη και χωρητικότητες, αλλά κι εδώ να θυμάσαι, ότι δεν πρέπει να το γεμίζεις πολύ γιατί δεν θα έχεις καθόλου καλά αποτελέσματα. Επίσης διαθέτουν και αυτά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες.
Μπορείς να τις τοποθετήσεις σε μορφή στήλης. Απλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά σημαντικά πράγματα, όπως το να έχεις μετρήσει πολύ προσεκτικά το χώρο που θα μπει το πλυντήριο και να αγοράσεις ένα στεγνωτήριο το οποίο είσαι βέβαιος ότι έχει τις διαστάσεις που επιτρέπουν να μπει πάνω από το πλυντήριο, ενώ καλό είναι να ρωτήσεις ποιες συσκευές ταιριάζουν για τον σκοπό αυτό, κάτι που αναγράφεται στα εγχειρίδια του κατασκευαστή τους. Πριν οριστικοποιήσεις την όποια διάταξη, σιγουρέψου ότι μπορείς να φτάσεις τον πίνακα ελέγχου του στεγνωτηρίου που θα έχεις στην κορυφή για να μη βρεθείς προ απροόπτου. Κατά τα άλλα, αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σετ βάσης σύνδεσης πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, που θα σου επιτρέψει να βάλεις τη μια συσκευή πάνω στην άλλη. Αυτή διαθέτει βίδες και σίδερα που θα σου επιτρέψουν να σφίξεις τις συνδέσεις μεταξύ των δύο συσκευών, ώστε να παραμένουν σταθερές όσοι και εάν είναι οι κραδασμοί. Το στεγνωτήριο μπαίνει πάντα από πάνω γιατί είναι πιο ελαφρύ. Μην το επιχειρήσεις μόνος σου, θέλει δύναμη και χέρια, φώναξε κάνα δυο φίλους σου να σε βοηθήσουν. Τέλος, κάνε όλες τις απαραίτητες συνδέσεις και είσαι έτοιμος.
Βεβαίως και υπάρχει. Πρόκειται για μια τεχνολογία που διαθέτουν οι Siemens/ Bosch και την ονομάζουν i-DOS αλλά και μια ανάλογη της Miele που λέγεται TwinDos. Τι κάνει η τεχνολογία αυτή; Πολύ απλά αποφασίζει εκείνη για το πόσο απορρυπαντικό να βάλει σε κάθε πλύση, ενώ εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να γεμίζεις το δοχείο κάθε περίπου είκοσι πλύσεις. Έτσι γλιτώνεις τους δοσομετρητές, το να κρίνεις εσύ πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα, πόσο σκληρό είναι το νερό, κ.ο.κ.
Αφού έχεις βάλει μέσα, ποσότητα για περίπου είκοσι πλύσεις σε υγρό ή σκόνη, το πλυντήριο ζυγίζει τα ρούχα, υπολογίζοντας πόσο βρώμικα είναι και καθορίζοντας τη σκληρότητα του νερού, με το σύστημα αυτό να μην υπολογίζει απλά πόσο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσει, αλλά και πόσο νερό θα αντλήσει, ρυθμίζοντας με τον σωστό τρόπο τον αριθμό των προπλύσεων και ξεβγαλμάτων που απαιτούνται για κάθε ξεχωριστό φορτίο ρούχων. Όλο αυτό, πέρα από την ξενοιασιά που προσφέρει μιας και το μόνο που κάνεις εσύ είναι να γεμίζεις το δοχείο μια φορά κάθε είκοσι πλύσεις, προσφέρει οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα, σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τις πλύσεις του πλυντηρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Bosch η χρήση του i-dos εξοικονομεί έως και 11 λίτρα απορρυπαντικού με το ακόμα πιο εντυπωσιακό νούμερο που εξοικονομείται να είναι αυτό της ποσότητας του νερού, που μπορεί να φτάσει και τα 7.000 λίτρα. Ταυτόχρονα, και πέρα από το όλο ζήτημα της οικονομίας και ξενοιασιάς που προσφέρουν, τα συστήματα αυτά, επιλέγοντας τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες πλύσης, προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των λεκέδων και στην γενικότερη αποτελεσματικότητα της πλύσης σε όλα τα επίπεδα. Έτσι έχεις πιο καθαρά ρούχα, αλλά και περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και για διάβασμα.

Φοιτητής & Ψυχαγωγία

Ευτυχώς για σένα ένα ασύρματο ηχείο είναι σχεδόν ιδανική επιλογή. Οι επιλογές που έχεις σήμερα μπορούν να προσφέρουν ένταση και ποιότητα ήχου σε μικρό πακέτο με πολλές δυνατότητες. Μάλιστα ένα ασύρματο ηχείο μπορεί να καλύψει πολλαπλά άτομα, αν διαλέξεις σωστά βέβαια. Μπορείς να του περάσεις μουσική σε κάρτα microSD. Μπορείς να στείλεις κατευθείαν τη μουσική που έχεις στο κινητό σου. Το ίδιο μπορούν να κάνουν οι φίλοι και οι συγκάτοικοί σου αν χρειαστεί. Έτσι δεν χρειάζεται ο καθένας τη δική του λύση. Για τις πιο προσωπικές ακροάσεις βέβαια, καλό είναι να έχεις τα δικά σου ακουστικά. Όσο καλύτερη μόνωση προσφέρουν από τον περιβάλλοντα ήχο, τόσο πιο άνετα θα μπορείς να ακούς ό,τι θες, όπως θες, χωρίς να ενοχλείς και να ενοχλείσαι.
Oι απαντήσεις που ψάχνεις είναι Spotify, Napster και Apple Music. Το Spotify έχει και δωρεάν πρόγραμμα, αλλά σαφώς η συνδρομή εξυπηρετεί περισσότερο γιατί έρχεται μαζί με ευκολίες που θα σε διευκολύνουν όταν είσαι εκτός βάσης και βασίζεσαι στα δεδομένα του κινητού σου, ενώ το να γλιτώσεις από τις υποχρεωτικές ηχητικές διαφημίσεις δεν είναι και μικρή δουλειά. Το Napster επιτρέπει τη δωρεάν δοκιμή για ένα μήνα, ενώ το Apple Music σε αφήνει να το χρησιμοποιήσεις δωρεάν για τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση αποκτάς πρόσβαση σε τεράστια ποικιλία μουσικής, σε υπηρεσία που μαθαίνει από τα γούστα σου και σε βοηθά να ανακαλύψεις τη μουσική που σου ταιριάζει. Κάποιες έχουν ειδικές σχέσεις με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείς, οπότε μπορεί να έχεις πρόσβαση σε προνομιακή τιμολόγηση. Κοίτα και τα ομαδικά/οικογενειακά πακέτα που μπορείς να μοιραστείς με συγγενείς και φίλους ώστε να έχουν περισσότεροι πρόσβαση, αλλά με μικρότερο κατά κεφαλήν έξοδο.
Οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι… φίλοι σου. Ναι, ανάλογα με τον πάροχο που έχεις διαλέξει για τηλέφωνο και Internet μπορεί να έχεις πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες για streaming όπως OTE TV GO, Nova GO και Vodafone TV, αλλά μην ξεχνάς το Netflix, αν δεν θεωρείς απόλυτη ανάγκη τους ελληνικούς υπότιτλους τουλάχιστον. Διότι μια συνδρομή σε υπηρεσία όπως το Netflix δεν συνδέεται με κάποιου άλλου είδους προϊόν αλλά έχει και επιλογή για χρήση με άλλους. Σκέψου ότι με 12 ευρώ το μήνα μπορούν να βλέπουν ακόμη και τέσσερα άτομα ταυτόχρονα, διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές οθόνες με ανάλυση έως και 4K. Με αυτό ως δεδομένο, μια συνδρομή παύει να μοιάζει φοβερή υπόθεση. Και έχεις να διαλέξεις από τεράστια ποικιλία ταινιών και σειρών. Επίσης ,το Netflix βρίσκεται παντού: τηλεοράσεις, τηλέφωνα, tablets, media players, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και πάει λέγοντας.
Πόσο ανάγκη έχεις τους τηλεοπτικούς σταθμούς; Η απάντησή σου σε αυτό το ερώτημα είναι σημαντική υπόθεση. Αν είναι απολύτως απαραίτητο, τότε μάλλον θα πας προς τη λύση της τηλεόρασης. Όμως, ένα καλό monitor μετρίου αναστήματος μπορεί να συνεργαστεί με πάμπολλες συσκευές, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει και καλύτερη εικόνα σε διάφορα σενάρια, ακριβώς επειδή είναι το μόνο πράγμα που το απασχολεί. Στα δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επέκταση για τον έναν ή τον άλλον υπολογιστή, δίνοντας διέξοδο και σε άλλες ανάγκες. Αποκωδικοποιητές για κανάλια, κονσόλες, media players και λοιπά μπορούν να καλύψουν όλα τα κενά.
Τα monitor TV προτείνονται για την ευκολία τους, έχουν χαμηλό κόστος, αλλά το καλό monitor σπάνια συμπεριλαμβάνει τηλεοπτικό δέκτη. Ωστόσο είναι μια οικονομική λύση, αλλά με ανάλογες προσδοκίες για την εικόνα. Εναλλακτικά, μια τηλεόραση θα έχει (ανάλογα με το μοντέλο) τις δικές της εφαρμογές, θα πιάνει κανάλια (αν έχεις πρόσβαση σε κεραία βέβαια) και είναι εύκολο να έχει και περισσότερες θύρες HDMI από ένα monitor. Και σίγουρα είναι η καλύτερη λύση όταν πρόκειται να δεις κάτι με παρέα. Από την άλλη, για πολλά πράγματα θα σε καλύπτει το laptop σου ή το tablet σου. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα έχεις για να κάνεις εργασίες και να σερφάρεις άλλωστε. Εκτός από το τηλέφωνό σου προφανώς.
Το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις με κάποια κονσόλα, όπως το Xbox One ή το PS4. Μη σκέφτεσαι ποιο είναι καλύτερο από το άλλο, δεν έχει νόημα. Τα περισσότερα παιχνίδια βγαίνουν παντού και σημασία έχει να είναι καλά τα παιχνίδια και να προσφέρονται για παρέα. Αν έχεις κάποια κονσόλα στο σπίτι, μπορείς να την πάρεις μαζί σου. Αν όχι, μπορείς να διαλέξεις όποια σου κάνει κέφι. Αν είναι να τη μοιράζεσαι με συγκεκριμένη παρέα κάθε τόσο, τότε δες αν έχουν οι υπόλοιποι κονσόλα και ποια. Διότι με το να ακολουθήσεις το ρεύμα της παρέας σημαίνει κάποια πράγματα στην πράξη. Είναι πιο πιθανό να έχει ο καθένας το δικό του χειριστήριο, αντί να μπαίνεις σε διαδικασία να ψάχνεις κάποια επιπλέον για να υπάρχει ελπίδα να βγει το “πρωταθληματάκι” με τους φίλους. Επιπλέον μπορούν όλοι οι λογαριασμοί Xbox Live και PS Plus να μπουν στο ίδιο σύστημα και να έχουν όλοι πρόσβαση σε συνδυασμένη συλλογή παιχνιδιών που έχουν σε ψηφιακή μορφή έτσι κι αλλιώς. Ό,τι είναι σε δισκάκι μπορεί να μεταφερθεί κατά το δοκούν. Και έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι, μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι (και οι λογαριασμοί).
Κάποιες συσκευές επικοινωνούν ασύρματα σε μια συχνότητα. Κάποιες άλλες προτιμούν διαφορετική. Γενικά όλα χωρίζονται σε δυο συγκεκριμένες. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι το modem ή το wireless router. Μπορείς να ρωτήσεις και τον πάροχο για να μάθεις περισσότερα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υποστηρίζεται η λειτουργία σε dual band, δηλαδή σε δυο συχνότητες ταυτόχρονα. Έτσι όλες οι ασύρματες συσκευές “βλέπουν” το router, και αυτό με τη σειρά του φροντίζει για τη μεταξύ τους επικοινωνία.
Αν υπάρχουν συσκευές της Apple τριγύρω, τότε μάλλον θα χρειαστείς ένα Apple TV. Αν όχι, τότε μπορείς να αρκεστείς σε συσκευή Google Cast που συνδέεται σε οθόνη και αναλαμβάνει την επικοινωνία με το τηλέφωνο και όχι μόνο. Υπολογιστή θα έχεις σίγουρα για τα υπόλοιπα, οπότε μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως server με τη βοήθεια του Plex. Έτσι μπορείς να στείλεις μουσική, ταινίες, σειρές κ.λπ. στην τηλεόραση, είτε με την ανάλογη εφαρμογή στην ίδια την τηλεόραση, είτε μέσω άλλης συσκευής, όπως π.χ. μια κονσόλα για παιχνίδια.

Καθάρισμα φοιτητικού σπιτιού

Η αλήθεια είναι ότι και το φοιτητικό σπίτι χρειάζεται το καθάρισμά του. Όμως έχοντας ως δεδομένα ότι ένας φοιτητής λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι και θα πρέπει, όταν μένει εντός, να δαπανά τον περισσότερο χρόνο για διάβασμα, η καθαριότητα θα πρέπει να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες συσκευές που θα σου φανούν πολύ χρήσιμες, όπως η ηλεκτρική σκούπα, οι ατμοκαθαριστές, αλλά και τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια.
Η καλύτερη εναλλακτική είναι μια ηλεκτρική σκούπα. Πλέον υπάρχει πληθώρα λύσεων σε διάφορα μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι σύγχρονες σκούπες είναι σχετικά αθόρυβες, λιγότερο ενεργοβόρες και εξαιρετικά απλές στη χρήση τους και θα σου λύσουν τα χέρια. Ανάλογα με την έκταση του σπιτιού σου μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο σκούπισμα σε μερικά μόνο λεπτά, ενώ τα διάφορα συνοδευτικά αξεσουάρ που όλες οι σκούπες διαθέτουν πια, θα σου επιτρέψουν να κάνεις και διάφορες άλλες δουλειές, όπως, π.χ. να ξεσκονίσεις το ύφασμα επίπλων, να φτάσεις σε σχετικά δύσκολα ή απροσπέλαστα σημεία του σπιτιού σου.
Η βασικότερη παράμετρος για την επιλογή σκούπας είναι το μέγεθος του σπιτιού σου, οι χώροι που αυτό έχει και οι επιφάνειες που πρόκειται να καθαρίσεις. Λογικά, σε ένα συνηθισμένο φοιτητικό σπίτι δεν θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από μια μικρή προς μέση ηλεκτρική σκούπα που θα σου επιτρέψει να κάνεις όλες τις δουλειές που έχεις στο μυαλό σου με αυτή. Καλό είναι να διαθέτει (κάτι που συμβαίνει πλέον με την πλειονότητα των μοντέλων) τηλεσκοπικό κοντάρι, ώστε να φτάνεις και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία ή ακόμα να καθαρίζει τυχόν αράχνες από το ταβάνι και τις γωνίες. Από την άλλη, ένα άλλος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξεις για την επιλογή του μοντέλου είναι η αποθήκευσή της, ειδικά εάν το σπίτι σου δεν είναι και πολύ μεγάλο. Οπότε θα πρέπει να επιλέξεις είτε κάποια μικρή σκούπα που να κάνει τη δουλειά που θέλεις, είτε κάποιο μοντέλο, εργονομικά σχεδιασμένο, ώστε τα μέρη του να είναι πτυσσόμενα και να διπλώνουν για να αποθηκεύονται ευκολότερα.
Αρχικά, να είσαι βέβαιος ότι θα έχει υποστήριξη ανταλλακτικών και κυρίως σακούλες και φίλτρα, κάτι που θα σου εξασφαλίσουν σίγουρα τα πιο νέα και επώνυμα μοντέλα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να τσεκάρεις εάν χρειάζεται αλλαγή, είτε το φίλτρο (κάτι που θα καταλάβεις από την αλλαγή του χρώματός του αλλά και έντονη μυρωδιά), είτε η σακούλα, κάτι που θα καταλάβεις από τη σχετική ένδειξη που έχουν σχεδόν όλες οι σκούπες άλλα και από την πτώση της απόδοσής της. Επίσης, καλό θα ήταν να έχει βούρτσα κατάλληλη και για τις λείες επιφάνειες αλλά και για τα χαλιά, κάτι που πλέον διαθέτουν σχεδόν όλα τα μοντέλα. Φυσικά και εδώ ισχύει ο γενικός «κανόνας» που λέει ότι καλό θα ήταν να επιλέξεις μια σκούπα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πιο ειδικευμένη λύση στο θέμα του καθαρίσματος, και μια σχετικά νέα έννοια στην Ελλάδα όπου δεν χρησιμοποιείται και πολύ, αλλά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Βασικά, είναι εναλλακτική μέθοδος για να καθαρίζεις τζάμια, πατώματα και άλλες επιφάνειες, αποφεύγοντας την παραδοσιακή μέθοδο της αγοράς χημικών προϊόντων, ψεκασμού και σκουπίσματος με πανί ή χαρτί. Φυσικά, είναι πιο υγιεινό να καθαρίζεις με ατμό.
Το καθάρισμα με ατμό έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι χωρίς τη χρήση χημικών, κάτι που αποτελεί σωτηρία για άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες, ή δεν αντέχουν τις δυνατές οσμές, όπως π.χ. αυτή της χλωρίνης. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ατμοκαθαριστή είναι ότι ουσιαστικά απολυμαίνει, εξοντώνοντας μικρόβια και βακτήρια, ενώ αφαιρεί και τις δυσάρεστες οσμές μιας και με τη δυνατότητά του να εισχωρεί στους πόρους, σκοτώνει οτιδήποτε έχει βρει καταφύγιο εκεί.
Το καθάρισμα με ατμό έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι χωρίς τη χρήση χημικών, κάτι που αποτελεί σωτηρία για άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες, ή δεν αντέχουν τις δυνατές οσμές, όπως π.χ. αυτή της χλωρίνης. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ατμοκαθαριστή είναι ότι ουσιαστικά απολυμαίνει, εξοντώνοντας μικρόβια και βακτήρια, ενώ αφαιρεί και τις δυσάρεστες οσμές μιας και με τη δυνατότητά του να εισχωρεί στους πόρους, σκοτώνει οτιδήποτε έχει βρει καταφύγιο εκεί.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, κυρίως τα μπάνια και τις κουζίνες, ενώ μπορεί να χρησιμεύσει στο καθάρισμα αυτοκινήτου και μηχανής, στην αφαίρεση ταπετσαρίας ή άλλων αυτοκόλλητων (και λεκέδων) από τους τοίχους, όπως είπαμε στην απολύμανση, στο ξεβούλωμα σωλήνων, στο καθάρισμα από ότι έχει να κάνει με ύπαρξη κατοικίδιου και φυσικά στο καθάρισμα παραθύρων, γυάλινων επιφανειών σε πόρτες, καθρέφτες, ακόμα και στην αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα σου χωρίς τη χρήση χημικών.
Αν η επιλογή σου είναι ο ατμοκαθαριστής, τότε θα χρειαστείς κάποιο απλό και σχετικά μικρό μοντέλο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι σίγουρα σε ποια θερμοκρασία φτάνει ο ατμός (όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερο καθάρισμα-απολύμανση). Η θερμοκρασία που συνήθως δίνεται στις προδιαγραφές των συσκευών είναι αυτή στο εσωτερικό του βραστήρα και όχι στην άκρη του όποιου αξεσουάρ. Οι καλύτεροι ατμοκαθαριστές πιάνουν θερμοκρασίες από 140 βαθμούς και πάνω. Στην επιλογή που θα κάνεις θα πρέπει να δώσεις σημασία και στα αξεσουάρ – εξαρτήματα που χρειάζεσαι. Για το φοιτητικό σπίτι πάντως, μια συσκευή με βασικό πακέτο αξεσουάρ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα σε καλύψει. Το καλό είναι ότι με την επένδυση σε ένα ατμοκαθαριστή που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή συσκευή, ενδεχόμενα γλυτώνεις το συγκεντρωτικά μεγαλύτερο έξοδο της αγοράς άλλων -και μάλιστα χημικών και βλαβερών- καθαριστικών.
Φυσικά και υπάρχει, αλλά προτείνεται για μικρούς χώρους και κυρίως για έκτακτες περιπτώσεις. Είναι τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια, τα οποία κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά και μάλλον είναι τα πλέον απαραίτητα σε ένα φοιτητικό σπίτι. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πολύ απλά και εύκολα στη χρήση, μιας και πατάς ένα κουμπί και σκουπίζεις ότι σου χύθηκε (εάν είναι κατάλληλο και για υγρά) ή σου έπεσε, ενώ για την αποθήκευση υπάρχει και η επιλογή να βιδώσεις τη βάση του σε τοίχο ή να το ακουμπήσεις όπου σε βολεύει καλύτερα (κουζίνα, μπάνιο ή σε κάποιο ντουλάπι). Είναι ιδανικό για την άμεση αντιμετώπιση του όποιου «ατυχήματος», ενώ μπορεί να σου χρησιμέψει και με τρόπους που δεν περιμένεις, όπως, για να σκουπίσεις τις τρίχες από το νιπτήρα του μπάνιου όταν περιποιείσαι το μούσι σου. Κατά τα άλλα οτιδήποτε σου πέσει εκεί, από ζάχαρη, αλεύρι, καπνό, μικρά χνούδια και μικρές εστίες σκόνης, το σκουπάκι θα γίνει προέκταση του χεριού σου.
Το σκουπάκι μαζεύει ότι σκουπίζει στο εσωτερικό του με μόνο ένα φίλτρο να τα χωρίζει από το μηχανισμό. Το καθάρισμά του ωστόσο είναι πανεύκολο και μπορείς να το συνδυάσεις με τη φόρτισή του, μιας και συνήθως οι συσκευές αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο στην πρίζα, ευτυχώς όμως, με φυσιολογική χρήση, κατά αραιά διαστήματα.
Για να καθαρίσεις το σκουπάκι, αφαιρείς το τμήμα που περιέχει τα σκουπίδια, το αδειάζεις προσεκτικά και τινάζεις το φίλτρο, αφαιρώντας τα χνούδια που έχουν κολλήσει με ένα χαρτί. Κατόπιν πλένεις φίλτρο και πλαστικό τμήμα με άφθονο νερό και τα αφήνεις να στεγνώσουν για όση ώρα χρειάζεται φόρτιση η μπαταρία. Αυτό συνήθως παίρνει από 8 έως 24 ώρες, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα να στεγνώσουν, αλλά και να ολοκληρωθεί η φόρτιση.
Όσον αφορά το καλύτερο, αυτά που πρέπει να εξετάσεις είναι η ισχύς του σε Watt, αλλά και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, μιας και από αυτά εξαρτώνται η αποδοτικότητά του, αλλά και το πόσο συχνά θα το φορτίζεις ώστε να αντέχει εκτός πρίζας. Από την άλλη επαφίεται στην αισθητική σου εάν θα αγοράσεις με διάφανο (που βλέπεις πότε γεμίζει) ή όχι πλαστικό.
Καλό θα είναι να μην το έχεις συνέχεια στην πρίζα, αλλά να το φορτίζεις μόνο όταν πέσει η ισχύς της μπαταρίας σχεδόν πλήρως μιας και, όπως με όλες τις συσκευές η συνεχής τροφοδότηση με ρεύμα δεν τους κάνει καλό. Οπότε, φόρτιζέ το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Παιδί & Ασφαλές Internet

Για τα παιδιά μας το Internet είναι ένας μαγικός κόσμος όπου βλέπουν βιντεάκια στο Youtube, μπορούν να τυπώσουν εικόνες για να ζωγραφίσουν και να δουν γατούλες και άλλα ζωάκια. Έτσι δηλαδή τα ξεκινάμε οι περισσότεροι, συνήθως όντας από πάνω τους. Μετά έχουμε μια κακή συνήθεια να τα «παρκάρουμε» στην οθόνη και να δίνουμε στη συσκευή το ρόλο της ψηφιακής νταντάς. Μέγα λάθος, μιας και τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν τίποτα για τους ιούς, την προστασία προσωπικών δεδομένων, το phishing, το πώς πρέπει να φέρονται στα κοινωνικά δίκτυα και μια πληθώρα άλλων ζητημάτων που ούτε περνούν από το μυαλό σου και είναι πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά. Γι ‘αυτό και πρέπει να τους διδάξεις σε πολλά επίπεδα τι είναι σωστό και τι λάθος.
Όταν τα παιδιά ξεκινούν από νωρίς τη χρήση του υπολογιστή έτσι και σε μικρή ηλικία θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για την ασφάλεια κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, ειδικά από τη στιγμή που τα παιδιά μας θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτείται προσοχή. Μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι ο online κόσμος είναι ίδιος με τον πραγματικό, και ότι όπως υπάρχει στον ένα σωστό και λάθος, ασφαλές και ανασφαλές, υπάρχει και στον άλλο. Σε αυτή τη φάση, και όταν το παιδί σου είναι σε θέση να καταλάβει τις έννοιες, καλό θα ήταν να αρχίσεις να του εξηγείς πράγματα από τα συστήματα προστασίας, τους κωδικούς ασφαλείας κ.λπ. Αυτό μπορεί να γίνει την πρώτη φορά που θα φτιάξουν λογαριασμό για κάποιο site που τους ενδιαφέρει. Εκεί είναι που μπορείς να τους δείξεις πώς να φτιάξουν έναν δυνατό κωδικό ασφαλείας.
Μάθε νωρίς στο παιδί σου ότι η όποια ανωνυμία προσφέρει το πληκτρολόγιο δεν είναι «μαγκιά». Εδώ που τα λέμε αυτή θα ήταν και καλή συμβουλή για ενήλικες. Μην κάνεις στο Internet κάτι σε κάποιον εάν δεν θα του το έκανες πρόσωπο με πρόσωπο. Στο ίδιο επίπεδο καλό είναι να μάθεις στο παιδί σου την έννοια του μυστικού, του ιδιωτικού και του προσωπικού. Εάν θέλει να κρατήσει κάτι μυστικό, το τελευταίο μέρος που πρέπει να το αποκαλύψει είναι online. Και οι κίνδυνοι είναι πολλοί, αλλά ίσως και οι μελλοντικές συνέπειες. Μάθε του επίσης να μην αποκαλύπτει ποτέ πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε αυτό το ίδιο ή και σε όλη την οικογένειά σας. Επίσης, προσπάθησε να εμπλέξεις στην έννοια του μυστικού, το μυστήριο, την περιπέτεια και το παραμύθι. Στα παιδιά αρέσει να φυλάνε μυστικά και να έχουν και τα δικά τους.
Η φράση «Μην παίρνεις γλυκά από ξένους» αποκτά πλέον την online εκδοχή της. Δηλαδή μάθε το παιδί σου να μην ανοίγει συνημμένα σε mail των οποίων δεν γνωρίζει τον παραλήπτη ή των οποίων δεν είναι ο παραλήπτης ή δεν έχει ιδέα σε τι αναφέρονται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει στην περίπτωση, του να μάθεις στο παιδί σου να μην πατάει συνδέσμους που του στέλνουν άγνωστοι ή που αποτελούν ψεύτικους διαγωνισμούς ή καταστάσεις «Πάτα εδώ για να δεις πώς έγινε ο τάδε» ή «ΣΟΚ» και «Βόμβα». Καλό θα ήταν να σε ρωτάει προτού ανοίξει κάτι που δεν ξέρει ούτε την προέλευσή του, ούτε το που τελικά θα οδηγήσει.
Συμβούλεψε το παιδί σου να είναι πολύ προσεκτικό με αυτά που γράφει στο Internet, καθώς συχνά μένουν εκεί και το «κυνηγούν» για όλη του τη ζωή. Οπότε προσοχή στα status στα κοινωνικά δίκτυα, μιας και σε μερικά χρόνια μπορεί να κριθεί στον επαγγελματικό του χώρο για κάτι που είχε γράψει παλιά. Ως έχει αυτή τη στιγμή η νομοθεσία, ακόμα και σβησμένα κείμενα μπορεί να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε κάποιο άτομο. Οπότε εδώ το παλιό «Βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου πριν μιλήσεις» εμπεριέχει το «χρησιμοποίησε το μυαλό σου πριν πληκτρολογήσεις!».
Φυσικά και όχι! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταφέρεις να χρησιμοποιεί το παιδί σου το Ιnternet μόνο όταν το θέλεις εσύ. Κωδικοί για να ανοίξουν οι υπολογιστές, προγράμματα παρακολούθησης και αλλαγής του κωδικού wi-fi και γενικά να δώσεις την αίσθηση, στο παιδί σου ότι, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, για να μπεις online θα πρέπει να είναι παρών ο μπαμπάς ή η μαμά. Στα Windows 7 το ρόλο του γονικού έλεγχου είχαν προγράμματα που αποκαλούνταν cyber nannies (ψηφιακές νταντάδες), ενώ υπήρχαν και κάποιες επιλογές σε προγράμματα τύπου antivirus ή ακόμα και μέσα σε συγκεκριμένα προγράμματα ή σελίδες για να εμποδίζουν την χρήση από παιδιά. Πλέον στα Windows 10 ο γονικός έλεγχος είναι πιο ολοκληρωμένος και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αρκετά αποτελεσματικό κομμάτι της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών που μπορείς να εφαρμόσεις στο desktop ή laptop σου.
Κλασική αλλά παντοτινή συμβουλή είναι σε μικρές ηλικίες ο υπολογιστής να μην βρίσκεται στο γραφείο του παιδιού αλλά σε πιο «δημόσιο χώρο». Μίλα στα παιδιά σου γι’ αυτό. Εξήγησέ τους ότι δεν είσαι παράλογος/η, αλλά ότι εκεί έξω πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, αλλά κάνε το χωρίς να τα τρομάξεις. Απλά, δώσε τους να το καταλάβουν πρακτικά. Ενημέρωσε το παιδί σου και ενημερώσου κι εσύ για όλες τις παθολογίες του σύγχρονου Internet, από το trolling έως το cyber-bullying.
Ποτέ! Όσο είναι μικρά βάλε σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά κωδικούς και κάνε το ίδιο σε όποια πύλη εισόδου στο Internet έχουν. Μην νομίσεις ότι μετά από λίγο καιρό που παρακολουθείς τα παιδιά σου τα έμαθαν όλα και είναι ασφαλή. Ειδικά στις μικρές ηλικίες μη φεύγεις από δίπλα και επιδίωξε απόλυτο έλεγχο, πάντα όμως έχοντας πρώτα εξηγήσει με παραδείγματα και επιχειρήματα τους λόγους που το κάνεις.
Όπως κάνεις και για άλλα πράγματα για τα οποία θέλεις να τα διδάξεις, χρησιμοποίησε υλικό με το οποίο είναι εξοικειωμένα. Πλέον στην αγορά υπάρχουν και βιβλία και κόμικ (μάλιστα ορισμένα και online) που δείχνουν παραστατικά τα βασικά για το Internet, την χρήση του και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στην λανθασμένη χρήση του. Διότι εάν μιλήσεις για ιούς, trolling και όποια ορολογία, ένα μικρό παιδί θα σε κοιτάει περίεργα, κάτι που δεν θα κάνει εάν όλο αυτό το αντικρίσει με τη μορφή παραμυθιού με καλούς, κακούς και τέρατα και ταυτιστεί με κάποιον ήρωα που μπορεί να παρακολουθήσει να κάνει όλα όσα πρέπει να μάθει σε μορφή περιπέτειας.
Ενημερώσου και συνέχισε να ενημερώνεις το παιδί σου. Συζήτα μαζί του, για όλες τις νέες εξελίξεις και κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν στο διαδίκτυο. Μείνε ενημερωμένος/η για τα sites στα οποία μπαίνει. Μπορεί σε κάποια από αυτά να δημιουργήθηκε κάποιο κενό ασφαλείας, μπορεί να απέκτησε κακή φήμη για συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να άλλαξε ιδιοκτησία και άρα κατεύθυνση και κοινό και να είναι ακατάλληλο για το παιδί. Μάθε στο παιδί σου να μην αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, αλλά να εξετάζει προσεκτικά και να σε ρωτάει για αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που νομίζει ότι ξέρει (γνωστούς γνωστών, ανθρώπους, που έχει συναντήσει μια ή δύο φορές στη ζωή του κ.λπ). Επίσης ποτέ να μην ξεκινάνε ιδιωτικό chat με αγνώστους και φυσικά να μη ποστάρουν κινητό, διεύθυνση κατοικίας και email.
Καλό είναι να αποφεύγεις τη φράση «γιατί έτσι», καθώς ανήκει σε άλλες εποχές.Και αυτό επεκτείνεται σε όλες τις συμπεριφορές ενός γονέα. Δεν πρέπει απλά να αραδιάσεις μια σειρά από κανόνες, έναν κατάλογο από μη, όχι και δεν πρέπει και μετά να πεις «γιατί έτσι» όταν ζητήσει εξηγήσεις. Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να τους δείξεις ο/η ίδιος/ίδια τα πώς και τα γιατί και να τους εξηγήσεις, όση ώρα και να χρειαστεί, τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα των όποιων κανόνων σκοπεύεις να επιβάλεις. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, καλό είναι να αναφερθείς σε πραγματικά περιστατικά που θα επιδεικνύουν την ανάγκη για online προστασία. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, ακόμα και εάν διαφωνεί το παιδί σου να επιδιώξεις να γίνεις φίλος με τους φίλους του στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να ελέγχεις καλύτερα τι γίνεται. Μια καλή συμβουλή και ένας καλός κανόνας είναι να είσαι ψηφιακός φίλος με τα παιδιά σου σε όλα τα social media που τυχόν έχουν (και επιτρέπεται να έχουν) λογαριασμούς. Εξηγήστε τους ότι εάν ένα post ή μια φωτογραφία δεν θέλουν να την δεις εσύ, τότε μάλλον δεν πρέπει να τη δει κανείς. Απλό και κατανοητό.
Η ρύθμιση ενός λογαριασμού χρήστη στα 10 απλοποιήθηκε και προσφέρει και νέα χαρακτηριστικά. Στα Windows 10, ανοίγεις τις [Ρυθμίσεις], κατόπιν επιλέγεις [Λογαριασμοί] και στη συνέχεια κάνεις κλικ στην επιλογή [Οικογένεια και άλλοι χρήστες] και αμέσως μετά επιλέγεις [Προσθήκη μέλους οικογένειας]. Εκεί επιλέγεις [Προσθήκη παιδιού] και καταχωρείς το email του παιδιού στο οποίο θέλεις να φτιάξεις λογαριασμό. Αν, το παιδί δεν διαθέτει email, επιλέγεις το [Το άτομο που θέλω να προσκαλέσω δεν έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου] και θα σε οδηγήσει να φτιάξεις έναν νέο λογαριασμό email στο outlook.com κάτι που μόλις γίνει θα επαναληφθεί η διαδικασία που αναφέραμε ανωτέρω για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Όταν πατήσεις εσύ ή το παιδί σου την αποδοχή της πρόσκλησης στο email θα δεις μια λίστα που σου λέει τι βαθμό ελέγχου μπορείς να έχεις στον λογαριασμό του παιδιού σου.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει:
 • - Τη δυνατότητα να δίνεις στο παιδί σου χρήματα για να κάνει αγορές στα Windows και στην εφαρμογή του Xbox χωρίς της χρήση πιστωτικής κάρτας
 • - Αναφορές για τη δραστηριότητα του παιδιού όπως την αγορά εφαρμογών ή τις αναζητήσεις στο Internet
 • - Τον ορισμό ορίου ηλικίας για κάθε είδους περιεχόμενο που έχει ταξινομηθεί σχετικά (βλέπε και άρθρο με PEGI Rating για τα video games).
 • - Χρονικό όριο για το πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί τη συσκευή.
 • - Και εάν το παιδί έχει Windows Phone, εύρεση του στον χάρτη.

 • Από δω και πέρα το παιδί μπορεί να συνδεθεί και να έχει τον δικό του λογαριασμό και εσύ να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο λογαριασμό του μέσω των Microsoft Family Safety tools online. Μέχρι να το κάνεις αυτό και να επαληθεύσεις το λογαριασμό, θα δεις ότι ο λογαριασμός του παιδιού βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οπότε συνδέσου με το λογαριασμό του παιδιού, επαλήθευσε τον και κάνε κατόπιν τις ρυθμίσεις στην online οικογενειακή ασφάλεια, διότι σε περίπτωση που δεν επαληθεύσεις το λογαριασμό, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα ισχύουν.
  Μόλις πρόσθεσες τον λογαριασμό του παιδιού σου και έχεις μεταφερθεί στο site για την Οικογενειακή ασφάλεια. Εκεί μπορείς να κάνεις μία σειρά από ρυθμίσεις.
  Το πρώτο που μπορείς να ρυθμίσεις είναι ο [Έλεγχος Πρόσφατης Δραστηριότητας]
  Η ρύθμιση αυτή συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι κάνει το παιδί στο Διαδίκτυο και μπορεί να σου τις αποστέλλει σε email ή να σε αφήνει να τις βλέπεις συνδεόμενος σε αυτή τη σελίδα. Εκεί μπορείς να επιλέξεις το [Αποκλεισμός ακατάλληλων τοποθεσιών Web]. Αυτό όμως σημαίνει ότι εσύ χειροκίνητα πρέπει να ορίσεις σε ποια συγκεκριμένα sites μπορεί να μπαίνει το παιδί και ποια θα μπλοκάρεις για να μην έχει ουδεμία πρόσβαση. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι λίστες: [Να επιτρέπονται πάντα] και να [Αποκλείονται πάντα]. Αυτό θέλει αρκετή δουλειά και προσοχή, οπότε αφιέρωσε του αρκετό χρόνο εάν θέλεις να έχεις σωστά αποτελέσματα.
  Κατόπιν έχουμε την επιλογή [Χρονικό όριο οθόνης] όπου μπορείς να ρυθμίσεις για πόσο χρόνο θα επιτρέψεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. Ενεργοποιώντας το [Ορισμός χρονικών ορίων για τη χρήση συσκευών από το παιδί μου] εμφανίζεται ένα αναλυτικό μενού όπου μπορείς να ορίσεις ποιες ώρες μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί σου τον υπολογιστή, αλλά και πόσες ώρες κάθε συγκεκριμένη μέρα.
  Στην επιλογή [Αγορές και Δαπάνες] μπορείς να ορίσεις το παιδί σου να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κανονικά παιχνίδια και εφαρμογές, να μπορεί να κατεβάζει μόνο τα δωρεάν ή τέλος να μην μπορεί να κατεβάσει τίποτα.
  Αν δεν έχεις Windows 10 στην αγορά κυκλοφορεί μια ποικιλία από σχετικά προγράμματα που αποκαλούνται «ψηφιακές νταντάδες».
  Το περίεργο και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον στην περίπτωσή αυτή είναι ότι τα πρόγραμμα αυτά είχαν εξελιχθεί και αναπτύξει τις απαιτούμενες λειτουργίες σωστά τόσο νωρίς, ώστε σχεδόν την τελευταία πενταετία η αγορά τους να έχει μείνει στάσιμη, με απόλυτο κυρίαρχο και καλύτερο ίσως πρόγραμμα της αγοράς το περίφημο Net Nanny, ένα πρόγραμμα φαινόμενο που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά σχεδόν από τότε που δημιουργήθηκε το 1995. Δεν είναι φθηνό, αλλά είναι μια εξαιρετική περίπτωση, μιας και περιέχει σχεδόν τα πάντα που μπορεί να ρυθμίσει ένας γονιός για να νιώθει ασφαλής όταν το παιδί του χρησιμοποιεί το Internet σε υπολογιστή ή άλλη συσκευή.
  Σε περίπτωση που δεν θέλεις αυτό το πρόγραμμα, μια σειρά από άλλες εναλλακτικές μπορείτε να βρεις στο alternativeto.net, όπου ξεχωρίζει το δωρεάν Κ9. Επίσης, σχεδόν όλα τα προγράμματα antivirus διαθέτουν σχετικές αλλά μάλλον περιορισμένες επιλογές (Norton, Mcafee, Kaspersky, Panda, AVG) οπότε μέσω της αγοράς κάποιου από αυτά ενισχύεται την ασφάλειά σας σε παραπάνω του ενός επίπεδα. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δρουν συνδυαστικά με τον Γονικό Έλεγχο των Windows και ουσιαστικά προσθέτουν άλλο ένα, χρήσιμο, φίλτρο προστασίας.

  Παιδί & Laptop

  Φυσικά! Μαθητής χωρίς laptop δεν γίνεται. Ένας λόγος παραπάνω να διαλέξεις σωστά. Όταν οι μετακινήσεις είναι σπάνιες, οι εργασίες περιστασιακές και οι προτεραιότητες απλές, το ίδιο είναι και η επιλογή ενός υπολογιστή οποιουδήποτε είδους. Όταν ξεκινά η μάθηση όμως, οι προτεραιότητες αλλάζουν και είναι σίγουρο ότι θες ένα laptop για το παιδί σου που να καλύπτει (και) διαφορετικές ανάγκες.
  Πολλοί σκέφτονται ότι πρώτα έρχονται οι επιδόσεις. Αλλά στην πραγματικότητα προέχουν οι διαστάσεις και το βάρος. Άλλωστε το laptop θα το πηγαίνει σε αίθουσες, δωμάτια, εξοχικό κ.λπ. Αν είναι λοιπόν να κουβαλά το μηχάνημα κάθε τόσο, πρέπει να μπορεί να το κάνει εύκολα, χωρίς να αναρωτιέται αν θα πάθει τίποτα από το βάρος ή αν χωράει σε σακίδιο ή και σε τραπεζάκι το μοντέλο που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη που έχει νόημα να εξετάσεις είναι μεταξύ 11” και 15,6”. Κατά πάσα πιθανότητα κάτι γύρω στις 12” με 14” είναι ο πιο κατάλληλος συμβιβασμός. Η οθόνη καλύτερα να είναι να αρκετά μεγάλη ώστε να μην είναι πολύ στριμωγμένες οι πληροφορίες, ενώ το σύστημα να χωράει εύκολα στις περισσότερες τσάντες παντός είδους. Καλό είναι να ζυγίζει κάτω από 2 κιλά. Έχε υπόψη ότι κάτι που φαίνεται ελαφρύ το πρωί, αρχίζει να φαντάζει βαρύ προς το τέλος της ημέρας, ύστερα από τα βάρη της καθημερινότητας ενός μαθητή.
  Επόμενη προτεραιότητα είναι η αυτονομία. Τι νόημα έχει να μεταφέρεται κάτι εύκολα αν δεν αντέχει αρκετά η μπαταρία του και τελικά είναι άχρηστο μέσα στην ημέρα; Αν δεν να τρέχει το παιδί κάποιο παιχνίδι, πολλά συστήματα μπορούν να είναι χρήσιμα για αρκετές ώρες. Κοίταξε για μοντέλα με 8 ώρες αυτονομίας ή και παραπάνω, κατά προτίμηση χωρίς την ξεχωριστή αγορά κάποιας επιπλέον ή μεγαλύτερης μπαταρίας. Κατά κανόνα, οι ώρες που υπόσχονται οι κατασκευαστές, στην πραγματικότητα, είναι κάτι που επιτυγχάνεται υπό συνθήκη, αλλά, ευτυχώς για τη συνεννόηση όλων, πάντα σε σενάρια με ενεργό WiFi και, περιστασιακό έστω, web surfing. Αν αρχίσεις να βλέπεις video βέβαια, και ειδικά flash video, μην περιμένεις θαύματα. Και δεν θα φταίει το μηχάνημα.
  Ένας μαθητής είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να πληκτρολογήσει περισσότερο (κανονικό) κείμενο από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι ένα καλό πληκτρολόγιο, αλλά και ένα καλό trackpad μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή χρήση. Ο φωτισμός του πληκτρολογίου είναι μια ευχάριστη προσθήκη που θα του επιτρέψει να δουλέψει ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Καλό είναι το κάθε πλήκτρο να κάνει αισθητή “διαδρομή” όταν το πατάς, διότι έτσι είναι πιο εύκολο να είναι σίγουρος κανείς, ειδικά όταν γράφει χωρίς να κοιτά τα πλήκτρα, ότι πάτησε όντως το πλήκτρο. Καλό είναι επίσης όταν πατιέται ένα πλήκτρο να μην “πλέει” ή γέρνει αριστερά και δεξιά γιατί, πάλι, αυτό επηρεάζει τη σιγουριά και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να κάποιος να γράφει. Στο trackpad το θέμα είναι η καλή απόκριση και ανίχνευση κινήσεων, αλλά, και το μέγεθος. Το μεγάλο trackpad επιτρέπει την ευκολότερη εκτέλεση swipes/χειρονομίες με πολλαπλά δάκτυλα. Είναι επίσης ευκολότερο όταν επιθυμεί να κάνει μεγάλες μεταβολές στο μέγεθος παραθύρων και να επιλέγει μεγάλα κομμάτια κειμένου.
  Η μνήμη RAM είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Μη διαλέξεις επ’ ουδενί σύστημα με λιγότερα από 4GB RAM. Η ευρύχωρη RAM σημαίνει ότι είναι εύκολο να έχεις πολλές ανοιχτές εφαρμογές μαζί χωρίς να κομπιάζει το σύστημα. Και επειδή είναι εύκολο για έναν μαθητή να έχει ανοιχτό Word, browser και διάφορα άλλα ταυτόχρονα, καλό είναι να χωράνε όλοι οι “καλοί”. Αν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσει το laptop για παιχνίδια, καλύτερα να θέσεις ως βάση τα 8GB.
  Στην πραγματικότητα δεν προέχει ο όγκος του αποθηκευτικού χώρου. Για τον όγκο όλα λύνονται με κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο αν χρειαστεί. Είναι καλύτερο να προτιμήσεις SSD, κι ας σημαίνει αυτό χαμηλότερη χωρητικότητα σε σχέση με ανάλογου κόστους σκληρούς δίσκους. Είναι τόσο πιο γρήγορο ένα SSD από οποιονδήποτε μαγνητικό σκληρό δίσκου που βελτιώνει τη γενικότερη συμπεριφορά και σβελτάδα του συστήματος. Περισσότερο μάλιστα από τη βελτίωση που μπορείς να περιμένεις από μια “σκάλα” παραπάνω σε επεξεργαστή. Αν λοιπόν είναι να πληρώσεις κάτι παραπάνω, είναι καλύτερο να το κάνεις λόγω SSD παρά λόγω επεξεργαστή.
  Το πραγματικό ζήτημα είναι η πυκνότητα της οθόνης. Με δεδομένο το μέγεθος της οθόνης, όσο υψηλότερη η ανάλυση, τόσο υψηλότερη η πυκνότητα. Η υψηλή πυκνότητα, ειδικά όταν ασχολείται ο μαθητής με κείμενο, διαγράμματα κ.λπ. είναι σημαντική υπόθεση γιατί κάνει την ανάγνωση πιο ξεκούραστη, όχι απλά πιο ευχάριστη στο μάτι. Θα συναντήσεις μοντέλα με την τυπική ανάλυση 1366x768, αλλά και ακριβότερα με ανάλυση Full HD.
  Εξαρτάται. Αν μιλάμε για επεξεργαστές Intel, καλό είναι να προτιμάς εκείνους που υποστηρίζουν Hyperthreading διότι σε κάποια σενάρια είναι πιο αποδοτικοί. Ως προς τους πυρήνες, έτσι κι αλλιώς, οι δυο πυρήνες είναι ουσιαστικά μονόδρομος όταν η φορητότητα, η αυτονομία κ.λπ. είναι προτεραιότητα. Υπάρχουν κάποιοι τετραπύρηνοι Celeron και Pentium, αλλά δεν είναι τυχαίο που η ίδια η Intel τους τοποθετεί κάτω από τους επεξεργαστές της οικογένειας Core. Πάντως, αν μπορείς να στραφείς προς Core i5, τότε έχεις κάνει το ιδανικό και σε λογικό κόστος. Σε AMD, οι πυρήνες είναι συχνά περισσότεροι αλλά διαφορετικής δυναμικής και μπορεί να υπάρχει (θετική αλλά μικρή) διαφορά ως προς τη συμπεριφορά σε θέματα γραφικών. Και οι δυο εταιρείες ενσωματώνουν επεξεργαστές γραφικών στους κεντρικούς επεξεργαστές, αλλά εννοείται ότι καμιά τέτοια λύση δεν προσεγγίζει την επίδοσης μιας αυτόνομης κάρτας γραφικών. Η αυτόνομη κάρτα έχει άλλη κατανάλωση όμως και γι’ αυτό δεν προτιμάται γενικά όταν το ζητούμενο είναι η φορητότητα και η αυτονομία. Αν όμως μπει στην εξίσωση και ο παράγοντας “gaming”, τότε απαιτείται μια αυτόνομη κάρτα γραφικών.
  Τα πιο προσιτά μοντέλα δεν ενσωματώνουν οθόνη αφής, λόγω κόστους φυσικά. Κάποια άλλα, ακριβότερα μοντέλα, αποφεύγουν μερικές φορές την οθόνη αφής επειδή προσθέτει βάρος, πάχος και ανεβάζει την κατανάλωση. Όχι κατά πολύ, αλλά όταν τα πράγματα είναι λίγο οριακά, είναι και κάπως πιο προσωπικό θέμα το τι προτιμά κανείς, τι θεωρεί πιο σημαντικό δηλαδή. Μπορείς να σκεφτείς τα πράγματα ως εξής πάντως. Αν οι εφαρμογές που ξέρεις ότι θα χρειάζεται ο μαθητής συχνότερα, έχουν εκδόσεις μόνο για το κλασικό Desktop UI των Windows 10, τότε και να έχεις οθόνη αφής δεν αλλάζουν πολλά. Στο Modern UI όμως, όταν δηλαδή οι εφαρμογές ακολουθούν την αισθητική που συναντάς από τα Windows 8 και μετά, ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που διευκολύνει τη χρήση αφής.
  Εξαρτάται. Το υβριδικό σύστημα προφανώς και κάνει απ’ όλα. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να αρκεστείς σε μια συσκευή και τα θες όλα, τότε έχει νόημα κάποιο υβριδικό. Αυτό διευκολύνει όταν θέλει κάποιος να δει πιο εύκολα μια ταινία με φίλους, να δείξει κάποια παρουσίαση σε όποιον στέκεται απέναντί του αλλά και να χρησιμοποιήσει, προφανώς, το σύστημα ως tablet. Βέβαια, τα υβριδικά συστήματα είναι συνήθως πιο ακριβά, οπότε θα πρέπει και πάλι να σκεφτεί κανείς τη χρήση που θα κάνει. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρειάζεται δυνατές επιδόσεις, μάλλον θα στραφεί προς ένα «καθαρό» laptop, επειδή ο συνδυασμός υψηλών επιδόσεων και υβριδικής μορφής ανεβάζει κατά πολύ την τιμή.
  Η αλήθεια είναι ότι η καλή κατασκευή κοστίζει. Άλλο το πλαστικό, άλλο το αλουμίνιο, το μαγνήσιο κ.λπ. Η καλή κατασκευή σημαίνει ανθεκτικότητα, κάτι που έχει νόημα να προσέχεις και να σε απασχολεί σε ένα σύστημα που δεν πρόκειται να γλιτώσει τα πέρα-δώθε, όπως στην περίπτωση του μαθητή. Συν τοις άλλοις, το μεταλλικό περίβλημα έχει και το εξής θετικό: λειτουργεί συμπληρωματικά στην ψύξη του συστήματος. Έτσι ο υπολογιστής μπορεί να γλιτώσει πάχος και θόρυβο κατά τη λειτουργία του. Δεν υπάρχει υλικό που να μη φθείρεται φυσικά, αλλά διαφορετικό πράγμα είναι η όψη και άλλο, σίγουρα, η αντοχή. Το μεταλλικό σασί βοηθά, το ίδιο και το μεταλλικό περίβλημα. Αν έχεις το περιθώριο να δώσει κάτι παραπάνω για καλύτερη ποιότητα κατασκευής, μη διαστάσεις. Δεν θα το μετανιώσεις.
  Για να είσαι πιο σίγουρος πρόσεξε ώστε να υπάρχει υποστήριξη της νεότερης έκδοσης WiFi, που ονομάζεται 802.11ac. Προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες με το κατάλληλο router και όλες οι συσκευές κάνουν στροφή προς τα εκεί. Επίσης, αν βρεις σύστημα (και) με θύρες USB Type-C, που είναι θέμα χρόνου να γίνουν το νέο αυτονόητο στο computing), μην το αποφύγεις. Μπορεί τώρα να χρειάζονται προσαρμογείς, αλλά αυτό θα πάψει να ισχύει αργότερα.

  Παιδί & PC

  Η ύπαρξη ενός υπολογιστή μέσα στο σπίτι είναι χρήσιμη ακόμα και εάν το παιδί είναι στην πρώτη Δημοτικού ή το νηπιαγωγείο, καθαρά και μόνο για λόγους εξοικείωσης με τη τεχνολογία. Kαλό όμως είναι η συγκεκριμένη αγορά να γίνεται κάπου στο γυμνάσιο, καθώς ξεκινάει η διδασκαλία της πληροφορικής. Αν μάλιστα ο καθηγητής του σχολείου είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις της αγοράς, μπορείς και να τον συμβουλευτείς για το τι ακριβώς θα χρειαστεί ο μαθητής. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πληροφορική οι απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες, μιας και το βιβλίο ορίζει τις ασκήσεις, τα τεστ και τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, άρα η ύπαρξη του υπολογιστή στο σπίτι μπορεί να φανεί χρήσιμη για να μπορέσει το παιδί να «διαβάσει» τα μαθήματά του αλλά και να αναπτύξει τις όποιες δεξιότητες. Φυσικά, υπάρχουν και τα άλλα μαθήματα που απαιτούν έρευνα στο διαδίκτυο για τη συγγραφή εργασιών, ακόμη και την πιθανή ύπαρξη εκτυπωτή, εάν τυχόν ο καθηγητής ζητήσει να παραδοθεί η εργασία σε έντυπη μορφή. Καθώς προχωράνε οι τάξεις του γυμνασίου, οι απαιτήσεις στο επίπεδο των εργασιών θα αυξάνονται, ενώ είναι πιθανό κάποια από τη βιβλιογραφία που πρέπει να μελετήσει το παιδί να είναι διαθέσιμη μόνο online, αφού η ύπαρξη του Internet επιτρέπει τη σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας σε κάθε θέμα βιβλιογραφίας και άρα την απόκτηση πιο ευρείας γνώσης σε μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων.
  Είναι σημαντικό να ξέρεις τι ακριβώς θα χρειαστεί το παιδί σου στη διάρκεια των σχολικών ετών, ούτως ώστε να έχεις τη δυνατότητα να του παρέχεις έναν υπολογιστή που μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι σχεδόν σε μόνιμη βάση από την Τετάρτη έως πέμπτη τάξη Δημοτικού οι δάσκαλοι ζητούν εργασίες που απαιτούν έρευνα και άρα πια χρήση υπολογιστή. Εδώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε δασκάλου η λύση μπορεί να δοθεί μέσω του οικογενειακού υπολογιστή. Γενικότερα, σε μια πληθώρα θεμάτων, τα σχολικά βιβλία του δημοτικού περιέχουν πλήθος παραπομπών από το internet που μπορεί να μην καθιστούν υποχρεωτική, αλλά ίσως πολύ χρήσιμη την ύπαρξη ενός υπολογιστή, στο σπίτι, που καλύπτει τις ανάγκες του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα έχεις τον έλεγχo, του τι κάνει το παιδί σου με αυτόν, καθώς έχεις ευκολότερη πρόσβαση στις δραστηριότητές του, μέσω του γονικού ελέγχου (parental controls), που στα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του.
  Η δευτέρα ή τρίτη γυμνασίου είναι το κομβικό σημείο για την αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα ανήκει αποκλειστικά στο παιδί, για προσωπική χρήση. Εκεί εξάλλου είναι το σημείο της έξαρσης εργασιών και αναγκών του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και η ηλικία που είναι αρκετά ώριμο, ώστε να διαχειριστεί εντελώς μόνο του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επειδή στο Λύκειο η πληροφορική πλέον είναι απαραίτητη, η ανάγκη για ύπαρξη ενός υπολογιστή που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο μαθητή είναι δεδομένη. Εκεί όμως, ειδικά εάν το παιδί επιλέξει την τεχνολογική κατεύθυνση, ενδέχεται να αυξηθούν και οι τεχνολογικές-προδιαγραφές αφού και οι εργασίες περνάνε σε άλλα επίπεδα, πέρα από την απλή χρήση ενός υπολογιστή. Γενικά πάντως, δεν νοείται σπίτι με παιδί άνω των 15 ετών (Λύκειο) χωρίς υπολογιστή το 2016, ανεξάρτητα από την όποια απαίτηση καθηγητή σχολείου ή μαθήματος. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ισχύει πάντως, είναι ότι όπου υπάρχει απαίτηση για συγγραφή κώδικα, στην τρίτη Λυκείου, απλά απαιτείται τα παιδιά να κατεβάσουν ένα σχετικό πρόγραμμα για τις όποιες εργασίες τους.
  Αυτό εξαρτάται και από τον καθηγητή, αλλά σε γενικές γραμμές για τις σχολικές εργασίες δεν χρειάζεται κάποιος υπερ-υπολογιστής, μιας και οι απαιτήσεις δεν αναμένεται να είναι υπερβολικές. Λογικά ένας μέσος επεξεργαστής (π.χ. Core i3) με 4GB RAM και ένα σκληρό δίσκο πάνω από 500GB θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Τώρα, σχετικά με την επιλογή desktop ή laptop, επαφίεται σε εσένα, αν θα αγοράσεις για το παιδί σου desktop ή laptop, με το πρώτο να σου προσφέρει τη δυνατότητα, όντας σταθερό σε ένα σημείο να ελέγχεις καλύτερα τι κάνει το παιδί σου, ενώ το δεύτερο προσφέρει ευελιξία και σε εσένα και στο παιδί να εργαστεί όπου και όπως θέλει. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί εκτυπωτής, ενώ σίγουρα θα χρειαστεί μια σύνδεση στο Internet.

  Παιδί & Smartphone

  Το smartphone είναι ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με δικό του λειτουργικό σύστημα (iOS, Android ή Windows), επιτρέποντας στο χρήστη να μιλάει, να στέλνει SMS, να σερφάρει στο internet και να βγάζει βίντεο και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Παλαιότερα, το θέμα ήταν πότε θα αγοράσει το παιδί το απλό κινητό. Τώρα το θέμα είναι το smartphone που κάνει πολύ περισσότερα, από απλή συνομιλία SMS άντε και κάνα φιδάκι. Και γύρω μας παίζει τόση υπερβολή και τόση συγκεχυμένη πληροφορία που καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα σε κάποια σειρά. Είναι δεδομένο ότι το να αγοράσεις στο παιδί σου smartphone δεν είναι μια απόφαση που μπορείς να πάρεις χωρίς να το σκεφτείς καλά. Από την άλλη, τα smartphones, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση ενός παιδιού. Γι’ αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κατανοήσει το παιδί είναι η αξία αυτού που μόλις απέκτησε.
  Ιδανική και σωστή ηλικία, πολύ απλά δεν υπάρχει. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ καταδεικνύει τη διασπορά σε όλες τις ηλικίες, αλλά και την υπερβολή κάποιων γονέων. Εν ολίγοις, το 56% των παιδιών από 10 έως 13 είναι κάτοχοι smartphone, αλλά το πραγματικά... εξοργιστικό νούμερο είναι το πάρα πολύ υψηλό 25 % στα παιδιά 2 έως 5 ετών. Υπάρχουν διάφορες «σχολές» γονέων, κάθε μια με τα σωστά της και τα λάθος της. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του κινητού και δεν διστάζουν να το δώσουν στο παιδί, αλλά μένουν πάντοτε από πάνω του και του το μαθαίνουν προσεκτικά. Υπάρχουν όμως και οι τεχνοφοβικοί που έχουν την εντύπωση ότι στον κόσμο του σήμερα θα μπορέσουν να το αποφύγουν. Για να προσδιορίσουμε την «σωστή» ηλικία, πρέπει να εξετάσουμε το υπόβαθρο κάθε παιδιού, κάτι που τελικά που προσδιορίζει τον χρόνο εισαγωγής του smartphone στη ζωή του.
  Αν έρθει το 10 ετών παιδί σου και σου ζητήσει ένα iPhone, το πιθανότερο είναι να το αποτρέψεις λαμβάνοντας στο πόδι την απόφαση ότι είναι πολύ μικρό για κάτι τέτοιο. Η σωστή αντίδραση είναι να το ρωτήσεις γιατί νομίζει ότι το χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα, πέρα από την απάντηση που ενδεχομένως να είναι και παραπλανητική και μισή αλήθεια να σκεφτείς κι εσύ εάν το χρειάζεται. Το παιδί σου έχει πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλητισμό, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, χορό, μουσική κ.λπ. Αυτό ίσως να καθιστά λογική την ύπαρξη του κινητού για διάφορες συνεννοήσεις. Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί θέλει να μπαίνει στα κοινωνικά δίκτυα κάθε είδους και σε ανάλογες δραστηριότητες. Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος πειρασμός και πρόβλημα δεν είναι το τι κάνει η δική σου οικογένεια, αλλά το σχολείο και οι συναναστροφές. Με πολλά παιδιά να αποκτούν τηλέφωνο στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, η αντίστασή σου μπορεί να είναι μάταιη, αλλά και πάλι εξαρτάται από την ωριμότητα του παιδιού. Θυμήσου ότι το παιδί θέλει να «ανήκει» κάπου. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι άλλη μια «κλίκα» που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες. Τα smartphones πλέον έχουν πολλές εφαρμογές που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στο παιδί σου και τα App Store και Play store, είναι γεμάτα και από βοηθήματα για γραμματική και ομιλία, αλλά και μαθηματικά. Το σημαντικό είναι να φροντίσεις εσύ για τη επιλογή των εφαρμογών και να αφιερώσεις χρόνο να τις μάθεις στο παιδί σου.
  Eάν το παιδί είναι εξοικειωμένο με το tablet, που μπορεί να έχει και σε μικρότερη ηλικία, το πέρασμα στο smartphone είναι πολύ ευκολότερο, αρκεί να έχει εκπαιδευτεί σωστά και στην άλλη συσκευή. Από την άλλη υπάρχουν παιδιά που είναι τεχνολογικά εξυπνότερα από άλλα, που μπορεί να μην τα καταφέρνουν το ίδιο καλά, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Από εκεί και πέρα όμως στο χέρι σου είναι να μάθεις πράγματα στο παιδί σου και να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί. Αλλιώς το μόνο που θα ξέρει να κάνει είναι να μιλάει με τις ώρες στο κινητό ή στο Facebook το Twitter ή θα βγάζει ατελείωτες selfie.
  Οι ψυχολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα περί του θετικού ή του αρνητικού της χρήσης των κινητών, μάλλον επειδή δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Ένα αρνητικό, που πρέπει να βρεις τρόπο να αντιμετωπίσεις, είναι ότι το smartphone στερεί από το παιδί την «ευτυχία της μοναξιάς». Τα παιδιά (και οι ενήλικες) πρέπει να βρίσκουν τρόπο να νιώθουν χαρούμενα και ήρεμα ακόμη και όταν είναι μόνα, κάτι που περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κινητό που είναι το άμεσο καταφύγιο όλων μας όταν δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Σε αυτό το επίπεδο μια πολύ καλή λύση, ειδικά σε μικρότερη ηλικία, είναι η ύπαρξη χρονικών ορίων, π.χ. δεν χρησιμοποιείς το κινητό μετά τις 9μ.μ.
  H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτο ναι ή όχι σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιεί. Εάν κοινωνικοποιείται σε λογικά πλαίσια και υπό την εποπτεία του γονιού, ενώ διαθέτει και την απαιτούμενη κοινωνικότητα, σαφώς και ναι. Εάν δώσεις κάτι τέτοιο σε ένα ήδη κλειστό παιδί, ενδέχεται να κλειστεί στον εαυτό του ακόμη περισσότερο, αλλά μπορεί και να ενεργοποιήσεις την κοινωνικότητά του, μιας και, κακά τα ψέματα, η εξ αποστάσεως συνομιλία είναι λιγότερο αμήχανη από την πρόσωπο με πρόσωπο.
  Η ιδανική μάλλον ηλικία θα ήταν όταν το παιδί πάει στο γυμνάσιο. Αλλά επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει σαφώς και εκεί που προσπαθείς να προστατεύσεις το παιδί σου ενδέχεται να το οδηγήσεις να νιώσει μειονεκτικά ή να περιθωριοποιηθεί, ένας καλός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η έκτη δημοτικού. Αν όμως εσύ ως γονιός αποφασίσεις να αρνηθείς το smartphone, πρέπει να συνοδεύσεις την απόφαση σου με επιχειρήματα. Ωστόσο μπορείς να καλύψεις το παιδί σου δίνοντάς του νωρίτερα ένα tablet. Έτσι, και πρόσβαση σε αρκετά πράγματα θα έχει και δεν θα νιώθει μειονεκτικά σε σημαντικό βαθμό.
  Πρώτα από όλα, θα πρέπει να του μάθεις τους κύριους κανόνες του Internet και της επικοινωνίας με βασικότερα στοιχεία το απόρρητο, τον ιδιωτικό χαρακτήρα, τη μονιμότητα, τη δυνατότητα αναζήτησης και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο δίκτυο. Πρέπει λοιπόν να μη δίνει τα στοιχεία του σε αγνώστους, όπως όνομα και διεύθυνση, να καταλάβει ότι όταν κάτι δημοσιευτεί online θα πρέπει να θεωρείται μόνιμο, ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το βρει. Φυσικά, το παιδί θα πρέπει να μάθει και τις λεπτομέρειες του προγράμματός του, μιας και συνήθως η υπέρβαση των παγίων σε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό, (SMS, ομιλία, MB) κάθε άλλο παρά οικονομική είναι. Για τα smartphones υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα που μπορείς να εγκαταστήσεις, ώστε να ελέγχεις τι μοιράζεται το παιδί σου, γνωστά ως parental controls (γονικός έλεγχος). Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζεις όλες τις πληροφορίες σύνδεσής του για να ελέγχεις, εάν χρειαστεί, τις δραστηριότητές του. Αυτά φυσικά θα τα έχετε συζητήσει και συμφωνήσει ως όρους για την αγορά του smartphone σε ήρεμο και λογικό επίπεδο, χωρίς να φαίνεται ότι θέλεις να καταπιέσεις το παιδί σου.

  Παιδί & Videogames

  Φυσικά και μπορείς, αρκεί να διαθέτει δυνατότητα συμμετοχής και των δύο. Πλέον ζούμε σε μια εποχή που το gaming έχει «απενεχοποιηθεί» (σημαντική η συμβολή κοινωνικών δικτύων, tablets και smarthphones) ώστε να διασκεδάσεις κι εσύ. Μπορείς να αναπτύξεις τη σχέση σου με το παιδί σου, να ξέρεις με τι ασχολείται και να μην το αφήνεις απλά μπροστά σε μια συσκευή που θα το «νταντεύει» και να του δώσεις τη βοήθεια και την τόνωση της αυτοπεποίθησης που χρειάζεται μέσω της κοινής ενασχόλησης. Το πλέον κατάλληλο έδαφος για συνεργατικό παιχνίδι είναι οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές της αγοράς, είτε μιλάμε για αυτή την γενιά των PlayStation 4, Xbox One και Wii U, είτε PlayStation 3, Xbox 360 και Wii από την προηγούμενη. Όλες αυτές οι κονσόλες διαθέτουν πληθώρα τίτλων τους οποίους μπορείς να παίξεις με τα παιδιά σου, με μια ποικιλία ειδών κι επιλογών να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων και να σε περιμένουν.
  Όταν δίνεις στο παιδί σου το tablet και το smartphone για να παίξει, πρέπει να θυμάσαι ότι πρέπει στο παιδί να αρέσει αυτό που παίζει και κατά προτίμηση να ακονίζει και λίγο το μυαλό του. Έχει πλέον εκδοθεί πλειάδα ερευνών που δείχνουν ότι η ενασχόληση με τα videogames μπορεί να αυξήσει την παρατηρητικότητα, να οξύνει το πνεύμα και να αναπτύξει μηχανικές και κινητικές δεξιότητες, αλλά και να βελτιώσει την όραση. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν υπάρχουν και πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια (γνώσεων και δημιουργίας) αλλά και puzzle (παιχνίδια με γρίφους κ.λπ.)
  Ξεκάθαρα, όλα τα βιντεοπαιχνίδια της αγοράς δεν είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Eίναι πολύ σημαντική η ηλικιακή ταξινόμηση με βάση το σύστημα PEGI Rating, το οποίο καθορίζει την καταλληλότητα του περιεχομένου ενός τίτλου. Όμως πέρα από την καταλληλότητα (βία, βρισιές, τζόγος, σεξ, κ.λπ.) ένα βιντεοπαιχνίδι χρειάζεται, για να παίξει κανείς με αυτό, και κάποιες δεξιότητες. Δεξιότητες που ίσως και να μην έχει το 5-10 ετών παιδί σου. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για όλους λοιπόν. Αυτό ισχύει ακόμα και για ενήλικες, οπότε στην περίπτωση των παιδιών ισχύει ακόμη περισσότερο. Δεν μιλάμε για ξεπερασμένους διαχωρισμούς τύπου παιχνίδια για αγόρια-κορίτσια, μιας και έχουμε δει έξι χρονών κοριτσάκι να παίζει racing και έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Όπως κανείς δε μπορεί να στερήσει από κάποιο αγόρι τη δυνατότητα να παίξει με ένα παιχνίδι στο οποίο πιθανώς να χτενίζει ζώα.
  Το παιχνίδι που παίζει ένα παιδί πρέπει να είναι ασφαλές σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την ηλικία καλό θα ήταν να αποκλειστεί η δυνατότητα online αλληλεπίδρασης μιας και το παιδί δεν είναι ακόμη σε ηλικία να κρίνει, να καταλάβει και να αξιολογήσει ποιος του λέει ψέματα και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Το άλλο επίπεδο είναι αυτό των αγορών μέσα στο παιχνίδι. Καλό θα είναι να προνοήσεις να χρειάζεται κωδικός για να γίνει οποιαδήποτε λήψη, συναλλαγή ή ενέργεια στη συσκευή σου για να αποφύγεις δράματα (υπάρχει περίπτωση παιδιού που σε παιχνίδι με θέμα τα στρουμφάκια χάλασε χωρίς να το ξέρει πάνω από 25.000 δολάρια).
  Κι αυτό γίνεται! Στα smartphones και τα tablets υπάρχουν παιχνίδια που μπορείς να παίξεις μαζί με το παιδί σου, και είναι κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και τη δημιουργία, δηλαδή τύπου Farmvile, όπου αναλαμβάνεις μαζί με το παιδί να οργανώσετε έναν κήπο, ένα εστιατόριο, ένα ενυδρείο, ένα μαγαζί κάποιου είδους και να το κάνετε επιτυχημένο. Στα Apple, Android, Microsoft stores υπάρχει πληθώρα τίτλων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δωρεάν, τα οποία μπορείς να δοκιμάσεις και, εάν σου κάνουν, να παίξεις μαζί με το παιδί σου, μέχρι τελικής... πτώσης!
  Η πλέον κατάλληλη σειρά για να παίξεις με το παιδί σου συνεργατικά ακόμα και στην ηλικία των 5-10 ετών είναι τα videogames που βασίζονται στα τουβλάκια της LEGO. Εδώ και αρκετά χρόνια, σχεδόν όλες οι δημοφιλείς ταινίες της εποχής, από Indiana Jones και Harry Potter ως Lord of the Rings και ταινίες με θεματική από τους υπερήρωες της Marvel έχουν μεταφερθεί στο σύμπαν των LEGO και έχουν γίνει βιντεοπαιχνίδια. Όλα αυτά τα παιχνίδια είναι πραγματικά εξαιρετικά για να παίξεις με τα παιδιά και σίγουρα η καλύτερη επιλογή της αγοράς σε αυτό τον τομέα. Απλά καλό είναι να προσέξεις τη θεματική γιατί κάποια από αυτά περιλαμβάνουν κάποια βία, που όσο και να πρόκειται για τουβλάκια, είναι άξια προσοχής. Σε αυτή την περίπτωση προσοχή στο PEGI Rating.
  Ένα παιδί 10 ετών μπορεί να παίξει μάλλον άνετα ένα παιχνίδι με αγώνες αυτοκινήτων. Ποτέ μην ξεχνάς όμως, ότι και εδώ, όπως σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, τα πάντα είναι θέμα γούστου και ικανοτήτων. Κάτι που σου αρέσει δεν είναι απαραίτητα σωστό ή λάθος αν δεν αρέσει και στο παιδί σου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα παιχνίδια γνώσεων ή εύρεσης λέξεων, αρκεί να βρεις κάτι που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού σου. Εδώ, εκτός από τη συνεργατικότητα, μπαίνει στην εξίσωση και ο ανταγωνισμός, αρκεί να θυμάσαι να χάνεις κάπου-κάπου, δεν παίζεις για σένα, παίζεις για το παιδί σου, κυρίως.
  Φυσικά! Τα παιχνίδια με λέξεις ή απλές πράξεις, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως σημαντικό βοήθημα στη δουλειά του σχολείου. Ανάλογα παιχνίδια, ειδικά στον τομέα της στρατηγικής και των γρίφων, διαθέτουν και οι φορητές κονσόλες, οι οποίες όμως ευνοούν το πιο «μοναχικό» παιχνίδι. Παρόλα αυτά κι εκεί θα βρεις πολλά παιχνίδια να ασχοληθείς, με τη Nintendo και τα 3DS και 2DS και τη Sony με το PSP Vita να είναι επιλογές που επιτρέπουν να μοιραστείς χρόνο παιχνιδιού με τα παιδιά σου. Αν και ταιριάζουν περισσότερο σε παιδιά άνω των 10 ετών.
  Σίγουρα υπάρχει πληθώρα επώνυμων προϊόντων με παιχνίδια που αντλούν τη βασική θεματική τους από διάσημες ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων ή και παιδικών προγραμμάτων. Είναι περίπου μαθηματικά βέβαιο ότι όλα αυτά τα παιχνίδια κάπου θα έχουν κάποια λειτουργία που θα σου επιτρέπει να παίζεις είτε συνεργατικά είτε ως αντίπαλος με το παιδί σου. Τέτοια παιχνίδια μπορεί να έχουν ως θέμα τη δράση, την περιπέτεια, τους γρίφους αλλά και στρατηγική. Αυτό που πάντα πρέπει να προσέχεις είναι ότι κάθε επώνυμο (δηλαδή προερχόμενο από διάσημη σειρά-ταινία παιχνίδι) δεν σημαίνει απαραίτητα και καλό, μιας και πολύ συχνά κάποια από αυτά δυστυχώς δεν τυγχάνουν της ανάλογης προσοχής από τις εταιρείες και το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Αυτή την εποχή, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα παιχνίδια που αντλούν τη θεματική τους από το Frozen (Ψυχρά και Ανάποδα), από την πάντα δημοφιλή γενικά Disney και ειδικά με το videogame Infinity που περιλαμβάνει και τη χρήση φιγούρων που σκανάρονται και συμμετέχουν στο παιχνίδι.

  Παιδί & Ασφάλεια σπιτιού

  Ασφαλώς! Αρκεί να θυμάσαι ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, καθώς τα παιδιά περνούν τις περισσότερες ώρες εκεί. Αν και οι ανάγκες στην ασφάλεια του σπιτιού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, καλό είναι να προσέξεις τα εξής:
  Τα έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να φέρουν την ειδική ετικέτα ελέγχου ασφαλείας, να είναι σταθερά και χωρίς αιχμηρές γωνίες. Τοποθέτησε καλύμματα ασφαλείας στις αιχμηρές γωνίες. Βάλε έναν ή περισσότερους ανιχνευτές καπνού στο διάδρομο κοντά στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης, φρόντισε να τους ελέγχεις μία φορά το μήνα και να αλλάζεις μπαταρίες μία φορά το χρόνο. Συμμάζεψε τα καλώδια και τοποθέτησε τα σε ένα σημείο όπου δεν φθάνουν τα παιδιά (μάθε πώς να οργανώσεις τα καλώδια στο σπίτι). Τοποθέτησε σε όλες τις πρίζες που δεν χρησιμοποιείς ειδικά καλύμματα ασφαλείας για παιδιά. Βάλε στοπ σε κάθε πόρτα, καθώς στα παιδιά αρέσει να παίζουν ανοιγοκλείνοντας πόρτες. Φρόντισε ώστε, σπίρτα, αναπτήρες και οτιδήποτε άλλο εύφλεκτο να είναι σε σημείο που δεν φτάνουν τα παιδιά. Εάν υπάρχει τζάκι, χρειάζεται πάντα προστατευτικό κάλυμμα. Τα φυτά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο όπου δεν φτάνουν τα παιδιά, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν τα παιδιά καταπιούν κάποιο φύλλο τους.
  Μπορείς! Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές: Μην αφήνεις ποτέ τα παιδιά μόνα τους σε μπαλκόνια ή βεράντες. Ειδικά τα οριζόντια κάγκελα στα μπαλκόνια είναι πολύ επικίνδυνα γιατί το παιδί μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει και να πέσει στο κενό. Το πιο ιδανικό είναι η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος. Εάν τα παράθυρα βρίσκονται χαμηλότερα από το ένα μέτρο από το πάτωμα, κλείδωσε τα ή/και τοποθέτησε συστήματα ασφαλείας. Ποτέ μην αφήνεις καρέκλες, τραπεζάκια και άλλα αντικείμενα στα μπαλκόνια ή κοντά σε παράθυρα, καθώς τα παιδιά μπορούν να ανέβουν πάνω τους και να πέσουν. Δώσε προσοχή στις σκάλες. Μπορείς να προμηθευτείς μπάρες ασφαλείας ή ειδικά πορτάκια που εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών από τις σκάλες ή άλλες επικίνδυνες περιοχές του σπιτιού.
  Η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος και το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνεις εκεί ούτε λεπτό ένα μικρό παιδί χωρίς επίβλεψη. Ωστόσο επειδή δεν έχει κάνεις μάτια και στην πλάτη μπορείς να κάνεις την κουζίνα λιγότερο επικίνδυνη για τα παιδιά σου με κάποιους τρόπους, όπως να μην αφήνεις ηλεκτρικά καλώδια να αιωρούνται στις άκρες του πάγκου. Μικροσυκευές, όπως μίξερ, κουζινομηχανές, καφετιέρες και συναφή πρέπει να απομακρύνονται από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται και να τοποθετούνται σε ασφαλές σημείο όπου τα παιδιά δεν θα μπορούν να τα φτάσουν. Κλείδωνε τα επικίνδυνα αντικείμενα μετά τη χρήση, ειδικά εκείνα με κοφτερές λεπίδες ή μυτερά δόντια, ή χρησιμοποίησε ειδικό ερμάριο ασφάλειας ώστε να μην ανοίγουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα συρτάρια και οι πόρτες να κλείνουν με μαγνήτη ή κλιπ, ώστε να μη μπορούν τα παιδιά να τα ανοίγουν. Χρησιμοποίησε κάδο απορριμμάτων με καπάκι που δεν ανοίγει εύκολα. Αποθήκευσε το αλουμινόχαρτο ή/και άλλα παρόμοια προϊόντα που βρίσκονται σε κουτί με αιχμηρές άκρες.
  Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, γι’ αυτό και οι φούρνοι, εστίες, ψυγεία κ.λπ., έρχονται με λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας για παιδιά. Κατά την αγορά νέων συσκευών, αναζήτησε μοντέλα με διακόπτες και κουμπιά χειρισμού που είναι απρόσιτα για ένα μικρό παιδί.
  Όταν μαγειρεύεις, τα χερούλια των μαγειρικών σκευών θα πρέπει να είναι στραμμένα προς τη μέσα πλευρά (χωρίς να βρίσκονται πάνω από άλλη καυτή εστία), έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα φτάσει. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις προστατευτικό για τις εστίες της κουζίνας. Το προστατευτικό δεν επιτρέπει στο παιδί να πιάσει τις καυτές εστίες και εμποδίζει τα σκεύη να πέσουν. Τοποθέτησε σε όλα τα κουμπιά και διακόπτες προστατευτικά καλύμματα για τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να υπάρχει φούρνος με τεχνολογία που να εξασφαλίζει καλή θερμική μόνωση. Έτσι, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η εξωτερική επιφάνεια της πόρτας παραμένει κρύα στην αφή και αποφεύγονται πιθανά σοβαρά εγκαύματα. Μην αφήνεις ποτέ ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.
  Και το ψυγείο κρύβει κινδύνους! Πριν από μερικές δεκαετίες, που η τεχνολογία δεν είχε κάνει τη σημερινή πρόοδο, δεν ήταν καθόλου σπάνιο να βρεθεί ένα παιδί μέσα στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μετά από πολύ ώρα, αφού δεν υπήρχε κανένας τρόπος τότε για να απεγκλωβιστεί μόνο του. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, αλλά όχι βέβαια τόσο που να μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά να… μπαίνουν στα ψυγεία. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο μπορεί να είναι τοξικά για τα παιδιά (π.χ. αλκοολούχα ποτά). Τοποθέτησε αυτοκόλλητη κλειδαριά στο ψυγείο (στη συντήρηση και την κατάψυξη) για να μην το ανοίγουν τα παιδιά, αν και τα πολύ μικρά παιδιά συνήθως δεν έχουν τη δύναμη και το συντονισμό για να ανοίξουν μια πόρτα ψυγείου. Από την άλλη, όταν είναι σε θέση να το πράξουν, είναι επίσης αρκετά μεγάλα για να τους δώσεις να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά να ανοίγουν το ψυγείο.
  Μπορεί! Αν παραμείνει ανοικτή η πόρτα του, το παιδί έχει πρόσβαση στη θήκη με τα μαχαιροπίρουνα (ιδίως αν τοποθετούνται με τις λεπίδες προς τα πάνω), κάτι που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απειλή για την ασφάλεια του παιδιού. Γι ‘αυτό κλείνε πάντα το πλυντήριο πιάτων, αλλά και για ακόμη περισσότερη σιγουριά, τοποθέτησε μια ασφάλεια στην πόρτα του πλυντηρίου σου.
  Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείς να χρησιμοποιείς στην μπανιέρα κάθισμα μπάνιου με ιμάντες ασφαλείας ή, αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, ταπέτο μπάνιου. Αν πρόκειται για μωρό, μην το αφήνεις ποτέ χωρίς επίβλεψη, καθώς τα μωρά μπορεί να πνιγούν ακόμη και σε λίγα εκατοστά νερού. Να ελέγχεις τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί το παιδί στην μπανιέρα, καθώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να καταπιεί κάποιο εξάρτημα ή να κοπεί από κάποια αιχμηρή άκρη. Θα πρέπει να ελέγχεις τη θερμοκρασία του νερού είτε με θερμόμετρο μπάνιου είτε με τον αγκώνα σου ή με το εσωτερικό του καρπού σου. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις βαλβίδες που ελέγχουν και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του νερού που βγαίνει από το μπάνιο. Τοποθέτησε σύρτες ή κλειδαριές στα ντουλάπια και τα συρτάρια του μπάνιου, καθώς και στο ντουλάπι του φαρμακείου. Τέλος, μέσα στο μπάνιο δεν πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές.
  Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), τα χαρακτηριστικά της «ποιοτικής» επιτήρησης περιλαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή με συνεχή οπτική και ακουστική επαφή με το παιδί, εγγύτητα που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης σωματικής παρέμβασης και απομάκρυνσης από επικίνδυνα σημεία και αδιάλειπτη παρακολούθηση. Το επίπεδο της επιτήρησης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τον τύπο προσωπικότητας, τις αναπτυξιακές του δεξιότητες και το περιβάλλον που καθορίζει την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για πρόκληση ατυχημάτων. Εκ μέρους  του επιβλέποντος απαιτούνται κρίση, γρήγορα αντανακλαστικά και εκπαίδευση σε τρόπους επιρροής στη συμπεριφορά του παιδιού.
  Τα baby monitors (γνωστά και ως συσκευές παρακολούθησης μωρού) είναι μια εξαιρετική λύση για σένα που θέλεις να παρακολουθείς το βρέφος τους, που βρίσκεται στην κούνια ή στο παιδικό κρεβάτι, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεσαι όλη την ώρα στο δωμάτιο. Οι συγκεκριμένες συσκευές παρακολούθησης προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά, ενώ το μωρό κοιμάται ή αν στο σπίτι υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά. Ειδικά για τους πολυάσχολους γονείς και τις οικογένειες με μεγαλύτερα σπίτια, αυτές οι συσκευές ίσως να είναι μονόδρομος για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Είναι χρήσιμες στο σπίτι, όταν πρέπει να ετοιμάσεις το δείπνο, ή αν θέλεις να ασχοληθείς με κάποια άλλη δουλειά, όσο το μωρό κοιμάται. Εκτός από ψηφιακή εικόνα του δωματίου, οι συσκευές μεταδίδουν και ήχο για να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή για το τι συμβαίνει στο δωμάτιο. Μάλιστα, η πιο σημαντική προσθήκη στα τελευταίας γενιάς baby monitors είναι τα smartphone apps που σου δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείς το παιδί από όπου και αν βρίσκεσαι. Η τεχνολογία Wi-Fi επιτρέπει τον έλεγχο εξ’ αποστάσεως μέσω smartphone ή tablet. Η συγκεκριμένη δυνατότητα εξαλείφει την ανάγκη για αγορά ξεχωριστού δέκτη.

  Οδηγός αγοράς υπολογιστή.

  Στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη υπολογιστών που καθορίζονται από τις διαστάσεις, την κατανάλωση, το είδος της χρήσης και την απόδοσή τους. Οι πιο γνωστές κατηγορίες είναι οι All in One, Stick Pc και Desktop Pc. Τα All in One είναι ουσιαστικά φορητοί υπολογιστές που τοποθετούνται μέσα σε μια οθόνη. Η κατηγορία εδραιώθηκε από την Apple και το υπολογιστή iMac. Στην ίδια λογική υπάρχουν μοντέλα με Windows. Τα Stick Pc είναι μια κατηγορία που δημιουργήθηκε από την Intel. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό υπολογιστή, με διαστάσεις συσκευής USB που συνδέεται με οποιαδήποτε θύρα HDMI σε τηλεόραση και οθόνη και προσφέρει ασύρματη δικτύωση, εξωτερική κάρτα μνήμης και θύρα USB. Τέλος, έχουμε τα Desktop Pc, που είναι η μεγαλύτερη κατηγορία υπολογιστών γραφείου. Προσφέρουν πολλές επιλογές και έχουν πολλές δυνατότητες αναβάθμισης και μπορούν οικονομικά να καλύψουν από τις πιο βασικές έως τις πιο ειδικευμένες ανάγκες.
  Η επιλογή του ιδανικού μοντέλου εξαρτάται από τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Ο κάθε υπολογιστής δείχνει σαν ένα ενιαίο κομμάτι αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο των μερών που τον αποτελούν. Ένας Υπολογιστής αποτελείται από βασικά μέρη, που περιλαμβάνουν το κουτί, το τροφοδοτικό, την Μητρική Πλακέτα, τον Επεξεργαστή, την μνήμη Ram, την κάρτα γραφικών, τον σκληρό και την κάρτα ήχου. Ακόμα και αν δεν έχεις την διάθεση να μάθεις λεπτομέρειες καλό είναι να γνωρίζεις τα βασικά για να καταλαβαίνεις τι είναι όλα αυτά που αναγράφονται στα καρτελάκια δίπλα από τα υποψήφια προς αγορά μοντέλα.
  To κουτί αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο κομμάτι του Υπολογιστή. Καθορίζει το μέγεθος της μητρικής πλακέτας, τον αερισμό και την ψύξη των εξαρτημάτων και τις δυνατότητες αναβάθμισης του υπολογιστή, καθώς ένα μεγαλύτερο κουτί αυξάνει τις επιλογές των υπόλοιπων επιμέρους μερών, αλλά μπορεί να σε περιορίζει στον χώρο λόγω του μεγέθους του. Τα κουτιά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, Mini Tower, Midi Tower και Full Tower. Τα Mini Tower είναι η απάντηση σε προβλήματα χώρου και οι πιο συνηθισμένοι mini tower υπολογιστές, προσφέρουν συνήθως απλές λειτουργίες, με απλές μητρικές κάρτες και ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. Οι υπολογιστές σε Midi Tower είναι η πιο διαδεδομένη και ισορροπημένη επιλογή. Καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων ατόμων και διαθέτουν μεγαλύτερο χώρο για καλύτερη ψύξη, μεγαλύτερες μητρικές και ευκολότερη αναβάθμιση. Τέλος, εάν θέλεις υπολογιστή για απαιτητικές εφαρμογές, τότε η αγορά ενός Full Tower υπολογιστή είναι μονόδρομος. Μπορούν να χωρέσουν μεγάλες μητρικές κάρτες, πολλαπλές κάρτες γραφικών, πολλούς δίσκους και συνήθως παρέχει πολύ καλό εξαερισμό.
  Το τροφοδοτικό είναι η καρδιά του υπολογιστή, είναι το εξάρτημα που του δίνει ενέργεια για να εκτελεί τις λειτουργίες του. Μην θεωρήσεις το τροφοδοτικό μια εύκολη και φτηνή επιλογή, αφού μια αστοχία του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το σύστημα. Ανάλογα με τις ανάγκες σου θα διαλέξεις την ισχύ του, με τα 500W να θεωρούνται επαρκή για έναν υπολογιστή απλών λειτουργιών, ενώ τα 700 - 1000W απαραίτητα για έναν υπολογιστή για απαιτητικά παιχνίδια. Σημαντική συμβουλή είναι στην επιλογή του τροφοδοτικού να δίνεται αρκετή σημασία και να προτιμώνται τροφοδοτικά με τη σήμανση αποδοτικότητας «80+».
  Αν το τροφοδοτικό είναι η καρδιά του υπολογιστή, τότε η μητρική πλακέτα είναι το νευρικό του σύστημα και η σπονδυλική του στήλη μαζί. Μια καλά εξοπλισμένη και εξελιγμένη μητρική πλακέτα, είναι μια σωστή επιλογή που μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντικές ανάγκες αναβάθμισης. Το μέγεθος της θα καθορίσει το κουτί που θα πάρεις και πάνω σε αυτή θα κουμπώσει ο επεξεργαστής, η μνήμη, η κάρτα γραφικών όλα τα άλλα εξαρτήματα και είναι αυτή που θα δώσει και τον ρυθμό στον οποίο θα κινηθεί ο υπολογιστής. Τέλος, μεγάλη σημασία έχει το Socket, δηλαδή η υποδοχή του επεξεργαστή, αφού η κάθε μητρική συνεργάζεται με συγκεκριμένες «οικογένειες» επεξεργαστών.
  Ο επεξεργαστής είναι το μυαλό του υπολογιστή. Αυτός κυρίως καθορίζει την ταχύτητα που θα εκτελούνται οι διάφορες εργασίες. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή είναι ο αριθμός των πυρήνων του και η ταχύτητα του που μετριέται σε GHz. Οι πυρήνες επιμερίζουν την δουλειά που έχει να γίνει και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών λειτουργιών, ενώ όσο πιο πολλά τα GHz, τόσο πιο γρήγορα θα εκτελούνται οι εργασίες. Όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι επεξεργαστές ενσωματώνουν κάρτα γραφικών που επαρκεί για απλή χρήση.
  Η RAM αποθηκεύει προσωρινά τα δεδομένα του υπολογιστή και επιτρέπει έτσι την εύκολη και γρήγορη ανάκτηση στοιχείων και δεδομένων. Όσο πιο πολύ μνήμη μπορείς να αγοράσεις, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή σου με τον υπολογιστή. Επίσης η μνήμη είναι η πρώτη και κύρια αναβάθμιση που θα κάνεις στον υπολογιστή σου. Βασικό χαρακτηριστικό της μνήμης είναι η ταχύτητα της, βάση της οποίας προσδιορίζεται η απόδοση της. Τα 4Gb θα πρέπει να θεωρούνται το κατώτατο όριο καθώς επαρκεί για εφαρμογές γραφείου και πρόσβαση στο Internet. Ο σωστός συνδυασμός των αθηρωμάτων μνήμης που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα στην μελλοντική αναβάθμιση και καλό είναι να επιλέγεται η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που μπορεί να υποστηρίξει η μητρική και ο επεξεργαστής της επιλογής σου για καλύτερη απόδοση και ταχύτητα.
  Αν οι απαιτήσεις σου είναι οι καθημερινές εργασίες, τα απλά παιχνίδια και η παρακολούθηση ταινιών τότε η ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα γραφικών είναι μια χαρά. Αν όμως θες να παίξεις τα τελευταία παιχνίδια με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και την βέλτιστη ταχύτητα, ή έχεις σκοπό να ασχοληθείς με γραφιστικές εργασίες ή επεξεργασία βίντεο τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε μια κάρτα γραφικών. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα των πυρήνων της (MHz), το κανάλι επικοινωνίας της μνήμης με τον επεξεργαστή (128bit ή 256bit) και το μέγεθος και το είδος της μνήμης της κάρτας, (1-4GB), τόσο πιο δυνατή και κατάλληλη για παιχνίδια είναι. Εφόσον ασχοληθείς με παιχνίδια να προτιμήσεις «μεσαίες» κάρτες γραφικών με 1 ή 2GB μνήμη και 128bit δίαυλο επικοινωνίας μνήμης οι οποίες υποστηρίζουν σχετικά ικανοποιητικά παιχνίδια σε ανάλυση 1080p. Τέλος η κάρτα γραφικών πρέπει να έχει μια αντιστοιχία με τον επεξεργαστή μια και δεν έχει νόημα να επιλέξεις μια high-end κάρτα σε ένα low-end επεξεργαστή.
  Η χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ταχύτητα του. Οι δίσκοι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες. Οι HDD είναι οι παραδοσιακοί δίσκοι με τα κινούμενα μέρη, διαθέτουν μεγάλες χωρητικότητες και χαμηλές τιμές, αλλά όχι μεγάλες ταχύτητες, ενώ οι SSD έχουν κόστος ανά GB αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των HDD, αλλά προσφέρουν τεράστιες ταχύτητες προσπέλασης και επεξεργασίας. Ο δίσκος επηρεάζει σημαντικά την γενική ταχύτητα απόκρισης του υπολογιστή σου. Ένας δίσκος SSD θα κάνει όλη την λειτουργία του υπολογιστή πολύ γρήγορη και πιο αποδοτική. Εφόσον όμως επιλέξεις HDD να προτιμάς το γρηγορότερο δυνατό μοντέλο. Ο δίσκος SSD προσφέρει πολύ γρήγορες ταχύτητες απόκρισης και εφόσον τον επιλέξεις να προτιμήσεις όσο το δυνατό νεότερο μοντέλο. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι η ταυτόχρονη ύπαρξη και των δυο.
  Το υποσύστημα ήχου ενός υπολογιστή είναι πλέον ενσωματωμένο στην μητρική πλακέτα. Θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες, ειδικά στα πλούσια μοντέλα, ακόμα και για πολυκάναλο ήχο. Η ποιότητα και η κατηγορία της μητρικής επηρεάζει αρκετά τον ήχο του υπολογιστή αλλά η ενσωματωμένη κάρτα καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός μαθητή, οπότε μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή επιλογή ηχείων. Οι αυτόνομες κάρτες ήχου προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου και απευθύνονται σε ειδικές εφαρμογές, επαγγελματίες του ήχου, χομπίστες και απαιτητικούς gamers.
  Οι ανάγκες του μαθητή είναι πολύπλευρες αλλά οι βασικές εργασίες αφορούν την επεξεργασία κειμένου, τη δημιουργία παρουσιάσεων και την έρευνα στο Internet. Φυσικά, τα παιχνίδια είναι μέσα στην καθημερινή υπολογιστική χρήση. Αν δε σε νοιάζουν πολύ τα παιχνίδια, τα συστήματα Όλα-Σε-Ένα, τα οποία είναι χτισμένα γύρω από μια οθόνη, είναι ίσως η καλύτερη λύση για το δωμάτιο του μαθητή. Για περισσότερες επιλογές και δυνατότητες περνάμε σε υπολογιστές πολλαπλών ρόλων, που πρόκειται για για τη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη κατηγορία μια και αυτοί οι υπολογιστές έχουν πολλές χρήσεις και δυνατότητες και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε βάθος χρόνου. Ένα κουτί Midi και τροφοδοτικό των 500-600W 80+ είναι η βάση. Η δυσκολότερη και κοστοβόρα επιλογή σε αυτή τη περίπτωση είναι ο επεξεργαστής. Προτίμησε κάποιον τετραπύρηνο, ιδανικά Intel Core-i5 ή αντίστοιχο μοντέλο της AMD. Αν παίζεις περιστασιακά παιχνίδια, o AMD A10 αλλά και ο Α8 είναι μια ολοκληρωμένη λύση. Η μητρική θα πρέπει να είναι ένα μοντέλο μεσαίας – υψηλής κατηγορίας, η μνήμη RAM 4-8GB στην μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να υποστηρίξει ο επεξεργαστής και, αν υπάρχει το περιθώριο, να επιλεγεί ένας δίσκος SSD 240GB μαζί με έναν HDD 1TB. Η επιλογή αυτόνομης κάρτας γραφικών θα γίνει εάν και εφόσον υπάρχουν υψηλότερες απαιτήσεις για παιχνίδια.
  Σε περίπτωση που θέλεις να επενδύσεις σε έναν υπολογιστή που θα έχει και τον ρόλο της παιχνιδομηχανής, οι συμβιβασμοί που μπορεί να γίνουν είναι λιγότεροι. Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος υπολογιστής πρέπει είναι πολύ ισχυρός και να «κρατήσει» αρκετά χρόνια. Το κουτί θα πρέπει να είναι Midi ή Full Tower με πολλές δυνατότητες ψύξης και τροφοδοτικό πάνω από 700W. Η μητρική μπορεί να είναι είτε ένα high-end μοντέλο, είτε κάποιο μοντέλο ειδικό για παιχνίδια με πρόβλεψη προσθήκης δύο καρτών γραφικών. Στο άνω τμήμα της κατηγορίας, ο επεξεργαστής Intel Core i7 και μνήμη RAM 8-16GB μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, ενώ στο κάτω τμήμα της κατηγορίας ένας Intel Core i5 και 4-8GB RAM είναι αρκετά. Ο συνδυασμός δίσκων SSD-HDD είναι αναγκαίος, ενώ η κάρτα γραφικών υψηλών προδιαγραφών είναι απαραίτητη.

  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

  COMPUTING

  ΕΙΚΟΝΑ / ΗΧΟΣ

  IMAGING

  ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ / GPS

  GAMING

  ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΘΕΡΜΑΝΣΗ

  ΛΕΥΚΕΣ
  ΣΥΣΚΕΥΕΣ

  ΟΚΙΙΑΚΟΣ
  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
  ΦΡΟΝΤΙΔΑ

  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ /
  GADGETS

  Συνέχισε να ρωτάς