TOP

Ο καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια από το πρωί που ξυπνάς έως το βράδυ, ένα αναπόσπαστο κομμάτι που σε συνοδεύει σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σου. Διάλεξε την καφετιέρα που σου ταιριάζει για έναν ζεστό ή κρύο καφέ, ελαφρύ ή βαρύ, ακόμη και ντεκαφεϊνέ, ανάλογα με τη διάθεσή σου χωρίς περιορισμούς στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Καλημέρα με Άρωμα Καφέ!

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Η ξενάγηση αρχίζει στα βάθη της Αφρικής, αιώνες πριν, για να καταλήξει σήμερα και στις 5 ηπείρους.

τo ονομα

Το όνομα του καφέ προέρχεται, είτε από τη λέξη «Κάφφα», που είναι περιοχή της Αιθιοπίας όπου σύμφωνα με τον θρύλο άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές, είτε από την αραβική λέξη «κάουα» που είναι παραφθορά της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ “qahwat al-būnn”, που σημαίνει «κρασί του κόκκου» ή οποιοδήποτε ποτό παρασκευάζεται από φυτά. Η δεύτερη είναι και η πιο πιθανή εκδοχή, καθώς όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».

η ανακαλυψη

Ο πιο διαδεδομένος μύθος που επικρατεί γύρω από την πρώτη εμφάνιση του καφέ στον κόσμο αφηγείται την ιστορία ενός βοσκού, στην Αιθιοπία περί το 800 μ.Χ. Ο βοσκός, ονόματι Καλντί, μια μέρα παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πολύ πιο ζωηρά, όταν έτρωγαν τους σπόρους ενός θάμνου που έμοιαζαν με κεράσια. Όταν αποφάσισε να δοκιμάσει κι εκείνος, διαπίστωσε ότι οι σπόροι του έδιναν περισσότερη ενέργεια. Ανέφερε την εμπειρία του σε μοναχούς στο κοντινό μοναστήρι, οι οποίοι άρχισαν να βράζουν τους σπόρους και να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να τους κρατάει σε εγρήγορση στις ολονύκτιες προσευχές τους.

η εισοδος στην κεντρικη Ευρωπη

Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στην Αυστρία και την Πολωνία μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, έφυγαν αφήνοντας αμέτρητους σάκους με κόκκους καφέ πίσω τους. Οι Αυστριακοί σύντομα έμαθαν να καβουρδίζουν τους κόκκους καφέ και να παρασκευάζουν ένα εξαιρετικά αρωματικό ρόφημα που το σέρβιραν με μικρά κέικ σε σχήμα μισοφέγγαρου για να θυμούνται τον θρίαμβό τους κατά των Τούρκων.

η εξαπλωση σε ολο τον κοσμο

1645

Ανοίγει το πρώτο ευρωπαϊκό καφεποτείο στην Ιταλία, το οποίο γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές.

1675

Η δημοτικότητα του καφέ έχει αυξηθεί ραγδαία στην Ευρώπη. Στην Αγγλία υπάρχουν πάνω από 3.000 καφεποτεία, ενώ την ίδια χρονιά, ο Πολωνός αξιωματούχος Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι είναι ο πρώτος που συνδυάζει το ρόφημα με ζάχαρη και γάλα.

Αρχες 18ου ΑΙΩΝΑ

Ο καφές φτάνει στην αμερικανική ήπειρο από τους Γάλλους το 1714, κυρίως μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα και τη Γαλλική Γουιάνα. Το 1727 ο σπόρος του καφέ περνάει και στη Βραζιλία μέσω του απεσταλμένου του βασιλιά της Βραζιλίας, Φραντσίσκο Παλχέτα. Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία.

1893

Ο σπόρος του καφέ περνάει από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το διηπειρωτικό του ταξίδι, που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, περίπου 1 χιλιετία νωρίτερα.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΦΕ

Δύο είναι τα βασικά είδη καφεόδεντρου (ή καφέας) τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο καφέ: η καφέα Arabica και η καφέα Robusta.

H ποικιλια Arabica

Η Arabica αποτελεί το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ενώ οι κόκκοι της είναι επιμήκεις και έχουν μια κυματιστή αυλάκωση στη μέση. Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό φρουτώδες άρωμα και έχει μια γλυκιά, μεστή γεύση με ένα ευχάριστο, οξύ τόνο και επίγευση καραμέλας.

Η ποικιλια Robusta

Η ποικιλία Robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, είναι ανθεκτική και ευδοκιμεί σε υψόμετρο μεταξύ 200-300 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η Robusta έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ενώ οι κόκκοι της είναι στρογγυλοί με ευθεία αυλάκωση στη μέση. Η γεύση του καφέ Robusta έχει πιο δυνατό, πικρό τόνο και είναι συνήθως οξεία και ελαφρώς αρωματική.

Τα περισσότερα προϊόντα καφέ που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν συσκευασμένα μείγματα σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή, από το καταναλωτικό κοινό, γεύση και άρωμα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΕΣΜΑΤΟΣ

Δεν είναι μονάχα οι συνθήκες καλλιέργειας, η ποικιλία, το χαρμάνι και το καβούρντισμα που καθορίζουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Το άλεσμα των κόκκων είναι εξίσου σημαντικό βήμα προς τη γεύση και το πλούσιο άρωμα και καθορίζεται από το είδος καφέ που επιθυμούμε να παρασκευάσουμε. Μάλιστα, το άλεσμα του καφέ ακριβώς πριν την εκχύλιση του είναι must για ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι.

Ο τρόπος αλέσματος των κόκκων του καφέ είναι επίσης συνάρτηση και της καφετιέρας στην οποία θα παρασκευάσουμε τον καφέ. Για παράδειγμα, μπορούμε να αλέσουμε τον καφέ χοντρά αν θέλουμε να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου με τη μέθοδο French press, λεπτά για παρασκευή σε καφετιέρα με φίλτρο και πιο λεπτά για παραδοσιακές μηχανές espresso. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές και αν είναι, μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές στην τελική γεύση.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση όλων των ροφημάτων που έχουν βάση τον espresso, οι πλήρως αυτόματες μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο, για να προσφέρουν χωρίς κόπο και ταλαιπωρία τη γευστική υπεροχή που δίνει ο φρεσκοκομμένος καφές. Έτσι, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, η μηχανή θα αλέσει την ακριβή δόση καφέ και θα αναλάβει όλη την υπόλοιπη διαδικασία της εκχύλισης (ακόμη και το να προσθέσει γάλα ή αφρόγαλα), παρασκευάζοντας έτσι ροφήματα επαγγελματικού επιπέδου. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης του πάχους κοπής των κόκκων, για ιδανικό άλεσμα ανάλογα με την ποικιλία καφέ, αλλά και τη θερμοκρασία του ροφήματος (κρύο ή ζεστό).

ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ

Ποικιλίες καφέ

Το «Α και το Ω» για τέλεια γεύση και άρωμα!

Το καβούρδισμα του καφέ είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ποιότητα του ροφήματος που θα καταλήξει στο φλιτζάνι, αφού ακόμη και μία εκλεκτή ποικιλία μπορεί να «χάσει» σε άρωμα και γεύση αν δεν ψηθεί καλά. Ουσιαστικά, με τη διαδικασία αυτή οι πράσινοι κόκκοι του καφέ θερμαίνονται σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να πάρουν αυτό το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και να είναι έτοιμοι πλέον για άλεσμα.

Όπως είναι φυσικό, η αλλαγή των κόκκων δεν είναι μόνο εξωτερική, αφού με τη θέρμανση όχι μόνο χάνουν επίσης την υγρασία τους, αλλά και υφίστανται χημικές μετατροπές οι οποίες απελευθερώνουν τη γεύση και το άρωμα που «κρύβεται» στο εσωτερικό των πράσινων κόκκων. Η μόνη «παρενέργεια» είναι πως αυτά τα συστατικά δεν αντέχουν πολύ στο χρόνο, μετά το καβούρδισμα. Επομένως, ο φρεσκοψημένος καφές θα πρέπει είτε να καταναλώνεται άμεσα, είτε να φυλάσσεται σε αεροστεγείς συσκευασίες.

Πολλές φορές, η διαφορά ανάμεσα στο ιδανικό και το λάθος καβούρδισμα είναι κυριολεκτικά υπόθεση δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει πως οι ψήστες θα πρέπει να είναι πολύ έμπειροι, για να αντιληφθούν πότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και επομένως πότε θα πρέπει να ψυχθούν οι κόκκοι.

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ψησίματος, που επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα αλλά και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Οι διάφορες παραλλαγές ταξινομούνται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: τα ελαφριά καβουρδίσματα, τα μέτρια (μεσαία), τα μέτρια προς σκούρα, και τα σκούρα. Αν και πολλοί καταναλωτές θεωρούν πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του ψημένου καφέ τόσο περισσότερη καφεΐνη θα έχει και το εκχύλισμά του, στην πραγματικότητα τα ελαφριά καβουρδίσματα (με τις πιο ανοικτές αποχρώσεις) έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη συγκέντρωση σε καφεΐνη.

Ο βαθμός ψησίματος εξαρτάται από την ποικιλία καφέ, ενώ κάθε παραλλαγή συχνά είναι διαδεδομένη σε συγκεκριμένες χώρες ή γεωγραφικές περιοχές. Έτσι, τα ελαφριά καβουρδίσματα (Light City, Half City, Cinnamon), με τα οποία ο καφές αποκτά ένα ανοικτό καφέ χρώμα και το εκχύλισμά του έχει μεγαλύτερη οξύτητα, συνηθίζονται στις Σκανδιναβικές χώρες. Τα μέτρια (City, American, Breakfast), με τα οποία οι κόκκοι αποκτούν πιο έντονο άρωμα και πιο ισχυρό άρωμα, είναι διαδεδομένα στις ΗΠΑ.

Τα μέτρια προς σκούρα καβουρδίσματα (Full City) τα οποία προσδίδουν στους κόκκους γλυκόπικρη γεύση, συνηθίζονται σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, τα σκούρα καβουρδίσματα (High, Continental, New Orleans, European, Espresso, Viennese, Italian, French), με τα οποία οι κόκκοι αποκτούν βαθύ καφέ χρώμα, έντονη γεύση και στιλπνή επιφάνεια, καθώς η επιφάνειά τους καλύπτεται από έλαια που απελευθερώνονται από το εσωτερικό τους, είναι διαδεδομένα στη Νότια Ευρώπη.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


Mike Johnson

Ο καφές espresso (εσπρέσο), όπως τον απολαμβάνουμε σήμερα, αναφέρεται για πρώτη φορά στο Μιλάνο της Ιταλίας, στις αρχές του 20ου αιώνα. Για την παρασκευή του, μία μικρή ποσότητα ζεστού νερού (στους 92-96° C) περνά υπό πίεση μέσα από τους αλεσμένους κόκκους. Έτσι, ο καφές εκχυλίζεται από το νερό, χωρίς να θερμαίνεται μαζί του. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό αλλά όχι βαρύ ρόφημα, με έντονο άρωμα και γεύση που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σερβίρεται σε ειδικό μικρό φλιτζάνι.

Εspresso

Mike Johnson

Ο καφές cappuccino (cappuccino) είναι espresso που σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλιτζάνι με αφρόγαλα. Αναπτύχθηκε στην Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα, παράλληλα με την εφεύρεση των μηχανών για την παρασκευή καφέ espresso. Η πιο δημοφιλής ιστορία σχετικά με την ονομασία του συγκεκριμένου είδους καφέ είναι ότι κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να ονομάσει το ρόφημα «cappuccino» επειδή το χρώμα του αφρού που αναμειγνύεται με τον καφέ έμοιαζε με το ανοιχτό καφέ χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων μοναχών, ωστόσο κάποιοι εικάζουν ότι αυτό είναι αστικός μύθος.

Καπουτσινο

Mike Johnson

Ο καφές φίλτρου είναι ζεστό ρόφημα με απαλή γεύση και άρωμα. Φιλτράρεται αργά μέσα από ειδική μηχανή και αραιώνεται με περισσότερο νερό, γι’ αυτό θεωρείται ελαφρύτερος για το στομάχι, παρά το γεγονός ότι μπορεί να περιέχει το ίδιο ποσοστό (ή μεγαλύτερο) καφεΐνης με τον espresso, ανάλογα με την ποικιλία του. Στη χώρα μας, έχει καθιερωθεί ως «γαλλικός», μάλλον επειδή ορισμένοι λάτρεις του καφέ φίλτρου χρησιμοποιούν τη μέθοδο French Press (γαλλική πρέσα) για την παρασκευή του. Σε ορισμένες χώρες, όπως στην Αμερική, αναφέρεται ως «μαύρος καφές» (Black Coffee).

Καφες φιλτρου

Mike Johnson

Το συγκεκριμένο είδος καφέ ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη χώρα. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως «ελληνικός» και προτιμάται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ.

Ελληνικος καφες

Mike Johnson

Ο στιγμιαίος καφές σε σκόνη παρουσιάστηκε στο εμπόριο από την ελβετική εταιρία Νεστλέ (Nestlé) με το εμπορικό όνομα Nescafé, παράγωγο των λέξεων Nestlé και Café – ονομασία που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Η παρασκευή του ζεστού στιγμιαίου καφέ γίνεται με δύο τρόπους: είτε με χτύπημα πρώτα ελαχίστου νερού με το μείγμα καφέ και ζάχαρης είτε με την ειδική μηχανή (καφετιέρα) παραγωγής στιγμιαίου καφέ δι' ατμού.

Στιγμιαιος καφες

Mike Johnson

Ο καφές φραπέ είναι ένα αφρώδες κρύο ρόφημα η εφεύρεση του οποίου έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακονδίο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα, Γιάννης Δρίτσας, παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμειγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ. Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα, συνήθιζε να πίνει Nescafé που παρασκευαζόταν από τη Νεστλέ. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά τη διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας.

Φραπε

Από τα παραπάνω βασικά είδη καφέ προκύπτουν διάφορες παραλλαγές, όπως είναι π.χ. καφές espresso λούνγκο, espresso φρέντο, cappuccino φρέντο, ιρλανδικός καφές κ.ά., όπου κάθε τρόπος παρασκευής αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για τους λάτρεις του καλού φαγητού, γι’ αυτούς που τους αρέσουν οι πειραματισμοί στην κουζίνα, αλλά και γι’ αυτούς που αγαπάνε τις κλασικές, ποιοτικές γεύσεις… η Ιωάννα Σταμούλου μοιράζεται με όλους εμάς πρωτότυπες συνταγές με καφέ, που θα μας ανοίξουν την όρεξη για μαγειρική, αλλά και που θα χαρίσουν σε εμάς και τους αγαπημένους μας, μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Πως να φτιαξεις τον ιδανικο espresso;

Mike Johnson

1. Το νερό είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του καφέ. Σε περιπτώσεις υπερβολικά σκληρού νερού χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο.

2. Φροντίζουμε η θερμοκρασία νερού να είναι ιδανική, δηλαδή από 90°C έως 95°C σύμφωνα με τη Specialty Coffee Association of America.

3. Για τέλειο espresso, υπολογίζουμε 7-8 γραμμάρια καφέ για κάθε φλιτζανάκι.

4. Η μηχανή του espresso, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά.

Πως να κανεις το τελειο αφρογαλα;

Jessica Specter

1. Για να πετύχουμε τέλειο αφρόγαλα χρειαζόμαστε παγωμένο γάλα . Όσο πιο παγωμένο είναι το γάλα, τόσο καλύτερο θα βγει το αφρόγαλα.

2. Η ομοιογένεια του μείγματος μπορεί να είναι από εντελώς ρευστή για έναν λάτε μέχρι πολύ παχύρευστη για έναν cappuccino..

3. Για cappuccino φρέντο, βάζουμε το σέικερ στην κατάψυξη να παγώσει. Βάζουμε 100 ml φρέσκο γάλα στο παγωμένο σέικερ και το χτυπάμε με τη φραπεδιέρα μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός.

4. Για περισσότερο αφρό, κρατάμε το μίξερ ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος, προκειμένου να περάσει περισσότερος αέρας.

Τα καλυτερα tips για καφε φιλτρου

Lynda Smith

1. Το νερό είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του καφέ. Σε περίπτωση υπερβολικά σκληρού νερού χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο.

2. Φροντίζουμε η θερμοκρασία νερού να είναι 93°C έως 96°C.

3. Προτιμάμε τα μεταλλικά έναντι των χάρτινων φίλτρων για πιο πλούσια γεύση και άρωμα.

4. Για κάθε κούπα των 300 ml υπολογίζουμε 2 κουταλιές της σούπας καφέ.

5. Φροντίζουμε την καφετιέρα μας να είναι καθαρή, χρησιμοποιώντας αποσκληρυντικά και αφαλατωτές.

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ


Mike Johnson

Από την ισχύ (που μετριέται σε Watt) εξαρτάται ο χρόνος που χρειάζεται η μηχανή για να προθερμάνει το νερό για την εκχύλιση. Συνήθως, όσα περισσότερα Watt διαθέτει μια μηχανή espresso ή φίλτρου, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμος ο καφές σου.

Ισχυς

Mike Johnson

Η πίεση παίζει βασικό ρόλο στη γεύση των ροφημάτων, με βάση τον espresso, αφού καθορίζει την ταχύτητα με την οποία το νερό θα έρθει σε επαφή με τη σκόνη του καφέ και επομένως την ποιότητα της εκχύλισης. Μετριέται σε bar και στα περισσότερα μοντέλα της αγοράς ξεκινά από τα 15 bar.

Πιεση

Mike Johnson

Το άλεσμα του καφέ ακριβώς πριν την εκχύλιση του είναι σημαντικός παράγοντας για ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι. Γι’ αυτό και οι πλήρως αυτόματες μηχανές espresso «έρχονται» με ενσωματωμένο μύλο άλεσης, ώστε ο καφές να είναι πάντοτε φρεσκοκομμένος.

Μυλος αλεσης

Mike Johnson

Εξάρτημα των μηχανών espresso, που χρησιμοποιείται για να παρασκευάζεται αφρόγαλα – σε πολλά μοντέλα, μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της ροής του ατμού, για έλεγχο του πάχους και της υφής που θα έχει το αφρόγαλα. Αντί για ακροφύσιο ατμού, άλλες μηχανές espresso διαθέτουν ένα αποσπώμενο δοχείο γάλακτος, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να ετοιμάζουν οποιοδήποτε ρόφημα με γάλα, ζεστό γάλα, και βέβαια όλες τις εκδοχές καφέ με αφρόγαλα.

Ακροφυσιο ατμου

Mike Johnson

Μερίδες αλεσμένου καφέ espresso σε ειδικές συσκευασίες, που προορίζονται για χειροκίνητες μηχανές (αυτόματες και ημιαυτόματες) οι οποίες διαθέτουν το αντίστοιχο φίλτρο. Σε σχέση με το «χύμα» καφέ, οι μερίδες ESE έχουν το πλεονέκτημα πως συντομεύουν την προετοιμασία του καφέ και εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα των ροφημάτων. Επίσης, απαλλάσσουν από το καθάρισμα της μηχανής.

Μεριδες ESE (Easy Serving Espresso)

Mike Johnson

Για κάθε σύστημα κάψουλας, υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συμβατών μηχανών espresso που παρασκευάζουν οποιονδήποτε καφέ με βάση τον espresso, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες «ταμπλέτες» με προζυγισμένο και προαλεσμένο καφέ. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα κάψουλας για espresso είναι τα Nespresso και illy. Υπάρχουν επίσης τα συστήματα με κάψουλες πολλαπλών ροφημάτων (με πιο διαδεδομένα τα Dolce Gusto και Tassimo), τα οποία εκτός από τις κλασικές παραλλαγές espresso, προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία άλλων ζεστών και κρύων ροφημάτων.

Συστημα καψουλας

Από τα παραπάνω βασικά είδη καφέ προκύπτουν διάφορες παραλλαγές, όπως είναι π.χ. καφές espresso λούνγκο, espresso φρέντο, cappuccino φρέντο, ιρλανδικός καφές κ.ά., όπου κάθε τρόπος παρασκευής αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΦΕ & ΜΗΧΑΝΗΣ

4 σημαντικοι κανονες για την αποθηκευση του καφε

  • Η ποιότητα του καφέ αρχίζει να φθίνει μετά το καβούρντισμά του, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγοράζουμε μικρές ποσότητες καβουρντισμένων κόκκων και ακόμη μικρότερες από αλεσμένο καφέ.
  • Για να μην αλλοιωθεί το άρωμα του καφέ φροντίζουμε να το διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά και όσο γίνεται μακριά από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, γιατί τις απορροφάει και αλλάζει σταδιακά το άρωμά του.
  • Αποθηκεύουμε τα δοχεία του καφέ σε σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία και σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο καφές δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη, καθώς έτσι καταστρέφεται η γεύση και το άρωμα του.

Καθαρισμος μηχανης

  • Ο καθαρισμός της μηχανής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλή ποιότητα του καφέ μας.
  • Η μηχανή του espresso, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά με κατάλληλα καθαριστικά.
  • Το δοχείο του νερού καλό είναι να το καθαρίζουμε πιο συχνά χρησιμοποιώντας αποσκληρυντικά και αφαλατωτές, ενώ αν πρόκειται για καφετιέρα γαλλικού πλένουμε την κανάτα μετά από κάθε χρήση.
  • Καθαρίζουμε την καφετιέρα μόνο με ειδικά καθαριστικά που δρουν χωρίς να αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού, και φροντίζουμε πάντα να ξεβγάζουμε καλά με άφθονο νερό όλες τις επιφάνειες.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Espresso, cappuccino, ελληνικός, στιγμιαίος, φίλτρου. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου καφές, τώρα είναι η στιγμή να τον απολαύσεις.

90
…90% και πλέον του πληθυσμού της Γης καταναλώνει με πάθος καφέ σε όλες τις μορφές και τα είδη του
82
…82 φλιτζάνια είναι το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης καφέ σε 7 ώρες
17η
…Η Ελλάδα είναι στην 17η θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση καφέ, με μέση ετήσια κατανάλωση 5,4 κιλά ανά άτομο.
336
…336 ευρώ είναι η ετήσια εξοικονόμηση με μία πλήρως αυτόματη μηχανή espresso (σε σχέση με ένα μοντέλο με κάψουλες), όταν καταναλώνονται κατά μέσο όρο 20 καφέδες την εβδομάδα.
7
…7% περίπου περισσότερη καφεΐνη περιέχει μία μεζούρα ελαφριά καβουρδισμένου καφέ από μία μεζούρα σκούρου καβουρδισμένου.
800
…800 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις έχουν ανακαλυφθεί από επιστήμονες στον καφέ
400
…400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο υπολογίζεται ότι επαναλαμβάνεται παγκοσμίως η διαδικασία ετοιμασίας του καφέ
60
…60 ευρώ ανά φλιτζάνι κοστίζει ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο (παράγεται από τα κόπρανα της μοσχογάλης luwak)