Tip #1

Φορολογία για τη βραχυχρόνια μίσθωση:
μύθοι και αλήθειες

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων οφείλουν να δηλώσουν τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Με βάση όσα προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία, το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογείται με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Δηλαδή, με συντελεστή 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω. Επίσης, επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης. Το εισόδημα αυτό δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Διευκρινίζεται ότι η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο "Ακίνητο", όπως αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ. 1187/2017.

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

γ) Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

δ) Να έχει καταχωρίσει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του "Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής", όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Εάν κάποιος εκμισθώσει το ακίνητό του με βραχυχρόνια μίσθωση αλλά όχι μέσω ψηφιακών πλατφορμών, δεν έχει υποχρέωση να εγγραφεί στο Μητρώο.

Αν και ο νόμος αναφέρει κάποιους περιορισμούς, αυτοί προς το παρόν δεν είναι σε ισχύ. Συγκεκριμένα, το άρθ. 111 του Ν. 4446/2016 όπως τροποποιήθηκε από το άρθ. 87 του Ν.4472/2017 θέτει τους εξής περιορισμούς αναφορικά με τη διάθεση των ακινήτων:

Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ, και
Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και στη περίπτωση νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων να μην υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Επιπλέον ορίζεται ότι υπέρβαση του εν λόγω ορίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000€ ανά φορολογικό έτος.

Αυτό όμως που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο και ελάχιστοι έχουν δώσει την απαιτούμενη σημασία και προσοχή είναι το εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση».>

Από τη παραπάνω διάταξη συνάγεται ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν στην Ελλάδα, μέχρι όμως την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης η εν λόγω διάταξη παραμένει μέχρι και σήμερα ανενεργή.